POLTRONSTVO BEZ GRANICA: Sanja Vulić tvrdi da je BiH samo zahvaljujući Dodiku ispunila zahtjeve na putu ka EU

Reagovala na prozivke Sabine Ćudić

  • Politika

  • 09. Maj 2024  

  • 0

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić poručila je Sabini Ćudić i ostalim iz Trojke, koji se igraju politike i traže svoje mjesto pod suncem, da neargumentovanim napadima na predsjednika RS Milorada Dodika ne mogu postati ozbiljni i kredibilni političari, jer se to postaje radom na sebi i političkim stavovima koji će donijeti boljitak stanovnicima u FBiH.

Reagujući na izjavu Ćudićeve da predsjednik RS neće uvesti nijedan dio Bosne i Hercegovine u EU, jer njegove vrijednosti, kako ona smatra, nisu kompatibilne sa EU, Vulić je u izjavi za Srnu podsjetila Ćudić da svi uslovi koje je BiH do sada ispunila ispunjeni su zahvaljujući glasovima poslanika iz SNSD i naglasila da Ćudić i njeni drugovi i drugarice iz "njihove stranke" nisu tumači ni EU puta, ni evropskih vrijednosti.

"Ono što nije kompatibilno sa EU je osoba koja se lažno predstavlja i supstituiše Parlamentarnu skupštinu u kojoj Ćudić sjedi. Poručujem gospodi iz 'njihove stranke' da ne zaborave činjenicu da sve što je urađeno na putu ka EU urađeno je zahvaljujući naporima izabranih i imenovanih lica iz RS i Milorada Dodika", naglasila je Vulić.

Ona je pozvala političke partnere u FBiH da prihvate političku realnost i vrate se razgovoru domaćih lidera u okviru institucija, te da prestanu da budu lutke na konopcu koji povlače strani mentori po svom nahođenju i svojim željama.

"Krajnje je vrijeme da počnu da misle svojom glavom i da rade za dobrobit zemlje u kojoj žive zajedno sa onima koji su ih birali. Mi se zalažemo za dijalog domaćih aktera, kome oni očito nisu dorasli. Nikada Milorad Dodik nije rekao da ne važi dogovor postignut sa Trojkom i HDZ, kako to tvrde iz 'njihove stranke'. Јedini koji kažu 'ne pika se dogovoreno', upravo su kukavice iz Trojke.

Svoj nerad i nesposobnost neka ne pravdaju građanima FBiH napadanjem Milorada Dodika, već konačno da se uozbilje i počnu da rade, a ne samo da provode volju stranaca i klimaju glavom na svaki njihov mig. Smognite snage, odbacite strani intervencionizam i vratite se razgovoru, jer samo razgovor domaćih izabranih političara može donijeti napredak BiH i njenim stanovnicima", rekla je Vulić.

Što se tiče izjave Ćudić da se, kako je navela, Milorad Dodik pretvara da slavi Dan pobjede nad fašizmom, Vulić je istakla da RS slavi Dan pobjede nad fašizmom kao praznik u skladu sa zakonom što se ne može reći za ostatak Bosne i Hercegovine, i to slavi, a ne pretvara se da slavi, kao sarajevski imaginarijum kojem Ćudić pripada.

"Srbi imaju šta i da slave jer su oni ti koji su učestvovali u slomu najvećeg zla 20. vijeka - fašizma. Naši preci su dali svoje živote za slobodu koju danas uživa Ćudić kao i svi narodi na području bivše nam zajedničke države Јugoslavije. Nije na odmet pročitati nešto iz istorije 20. vijeka i podsjetiti se na istorijske fakte", poručila je Vulić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...