KALKULISANJE SA GENOCIDOM NAD BOŠNJACIMA JE CRVENA LINIJA: Ambasada Azerbejdžana u BiH suočena s bojkotom zbog načina glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Kalkuliranje sa genocidom nad Bošnjacima je crvena linija

  • Politika

  • 24. Maj 2024  24. Maj 2024

  • 7

Ambasada Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini zakazala je za 27. maj prijem, povodom Dana nezavisnosti Azerbejdžana. 

No suočena je sa odbijenicama.

Ovaj svojevrsni bojkot uslijedio je nakon što je predstavnik Azerbejdžana u Generalnoj skupštini UN-a jučer bio suzdržan kod glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, piše Faktor.ba. 

"Lični interes mi nikada nije bio imperativ, te koliko god neke odluke mogle biti teške, nemaju cijenu kada je riječ o istini i činjenicama. Kalkuliranje sa genocidom nad Bošnjacima je crvena linija", napisao je analitičar Admir Lisica, koji je uz ovaj status na Facebook profilu objavio pozivnicu i njegov odgovor Ambasadi Azerbejdžana u kojem navodi da koristi priliku da ih obavijesti da neće biti u prilici prisustvovati događaju. 

altNa svom Facebook profilu se oglasio i Adnan Efendić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH i predsjednik Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, sa istim stavom.  

"Poštovani,Primio sam Vaš poziv za prisustvovanje svečanosti povodom obilježavanja 106. godišnjice nezavisnosti Republike Azerbejdžan u hotelu Radon Plaza u, i želim izraziti svoju zahvalnost na pozivu. Međutim, iz dubokog uvjerenja da Vaša država nije pokazala suosjećanje prema genocidu koji je počinjen u Srebrenici, moram Vas obavijestiti da se ne mogu odazvati na vas poziv. Razlog za moje odsustvo proizlazi iz odluke Azerbejdžana da ne podrži Rezoluciju o genocidu.

Kao građanin Bosne i Hercegovine, smatram da je podrška ljudskim pravima i osuda genocida koji je počinjen nad mojim narodom od civilizacijskog značaja za cijeli svijet, a nama samo mala utjeha za ranu koja će zauvjek ostati u našim srcima.

Stoga, u ovom trenutnu, doživljavam svoje sudjelovanje na događajima koji organizirate, suprotno mojim moralnim ljudskim vrijednostima", napisao je Efendić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...