Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
06. Maj 20250
Postoje sačuvani starinski recepti koji i danas mogu da posluže da cijela porodica kao nekad uživa u ovoj ukusnoj poslastici.
Gastro
16. Sep. 2024
0
Tulumbe su kolač koji se brzo i lako pravi i što je najvažnije ne treba vam za njih mnogo sastojaka, pa su poprilično jeftine. Nekada su ih domaćice često pravile za gotovo sve prilike, a danas ih najčešće jedemo samo u poslastičarnicama.
Ipak, postoje sačuvani starinski recepti koji i danas mogu da posluže da cijela porodica kao nekad uživa u ovoj ukusnoj poslastici.
Pronašli smo jedan takav, bosanski recept, a na vama je da ga isprobate i svojim ukućanima učinite zadovoljstvo koje će ih sigurno vratiti u detinjstvo.
Potrebno je (za tijesto):
400 ml vode
150 ml ulja
1 kašičica soli
400 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
5 jaja
Priprema:
U šerpu stavite vodu, ulje i so, pa stavite da prokuha. U drugu posudu stavite sve suhe sastojke, pa dodajte u ključalu vodu i miješajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, a potom dodajte jaja i dobro izmiješajte.
Tako pripremljeno tijesto stavite u kalup za tulumbe. U dublju posudu stavite dosta ulja, zagrijte ga, pa spuštajte jednu po jednu tulumbu da se prže.
Nakon što su gotove stavite na papir da upije masnoću, pa ih potom redajte u pleh i prelijte šećernim prelivom. Ostavite da dobro upije, a po potrebi dodajte još preliva.
Sastojci za preliv:
1l vode
700 g šećera
Priprema:
U šerpu staviti vodu i šećer da prokuha. Nakon par minuta ostavite da se ohladi. Tim prelivom nalivate gotove tulumbe.
Prijatno!
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
06. Maj 20250
Gastro
DOMAĆE JE NAJBOLJE: Napravite tulumbe prema našem receptu, nema šanse da ne uspiju… (VIDEO)
02. Mar. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite prave originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
23. Jan. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
30. Dec. 20240
HiTec
FUNKCIONALNA MINIJATURNA REPLIKA STAROG RAČUNARA: Ovaj super sitni Macintosh velik je kao vaš palac
Prije 11 min0
Politika
BORJANA KRIŠTO O IMENOVANJU VUKANOVIĆA: "Ne kršim zakon, svoj posao radim odgovorno"
Prije 14 min0
Kultura
VELIKA GLUMICA ISKRENO O HOLLYWOODU: "I ne želim reći da sam bila iskorištavana jer je to teška riječ... "
Prije 21 min0
Društvo
RAHIMIĆ UPUTIO OTVORENU PORUKU HDZ-u: "Kazalište gradite nelegalno. Nema i neće biti dva Mostara!"
Prije 23 min0
Gastro
DOMAĆE JE NAJBOLJE: Napravite pitu krompirušu prema našem receptu, i ne zaboravite jogurt...
25. Maj 20250
Gastro
SPECIJALITET DANA: Danas pravimo musaku na malo drugačiji način, još kad napravite salatu…
26. Maj 20250
Gastro
JA SAM (LAZANJE) DALMATINO, OD SRCA I DUŠE: Ono kad ljubitelji tijesta dođu na svoje i uživaju u vrhunskoj izvedbi
26. Maj 20250
Gastro
IAKO SE, MOŽDA, ČINI KAO JEDNOSTAVNO JELO: Prestanite koristiti ulje za pripremu kajgane, drugi sastojak čini je...
Prije 3h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.