ZAŠTIĆEN I TRAVNIČKI SIR: U svijetu više neće biti sireva danske, turske, nizozemske ili neke druge proizvodnje, a koji nosi naziv travnički

Dodao je i da nastavljaju sa zaštitom proizvoda, ali i životinja koje unikatno žive na području Travnika.

  • Gastro

  • 02. Okt. 2024  02. Okt. 2024

  • 1

Travnički sir uskoro će dobiti rješenje o zaštiti zemljopisnog porijekla, što će omogućiti jačanje njegovog identiteta i tržišnog položaja.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u Travniku, uspješno je završen proces certifikacije koji je realiziran u suradnji s Agencijom za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, te se uskoro očekuje izdavanje rješenja o zaštiti zemljopisnog podrijetla travničkog sira.

Načelnik Travnika Kenan Dautović kazao je kako je ovo prva zaštita zemljopisnog podrijetla ove vrste na području općine Travnik u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje, ali i doprinosa ruralnom turizmu, koji u narednom periodu planiraju, kako je istaknuo, razvijati na istočnoj strani padina Vlašića.

Dodao je i da nastavljaju sa zaštitom proizvoda, ali i životinja koje unikatno žive na području Travnika.

"Omogućit ćemo da se travnički sir više ne proizvodi diljem Europe i BiH nego da se fokusira na naše proizvođače, a samim tim će se moći povećati proizvodnja. S ovim proizvodom kroz adekvatne zaštitne procedure idemo i na europsko tržište. Također, turistima ćemo omogućiti unikatno i jedinstveno iskustvo na katunima koji će biti posebno pripremljeni za tu namjenu da dožive kako se ovca čuva i muze, te pravi sir i drugi proizvodi", kazao je Dautović.

Predsjednik općinske Komisije za zaštitu zemljopisnog podrijetla, advokat Harun Lozo naglasio je da je cijeli proces rezultat naučno-istraživačkog rada te da su oznake zemljopisnog porijekla stavljene u fokus interesa u posljednjim desetljećima, s obzirom na sveprisutnu zabrinutost kupaca u vezi sa zdravstvenim aspektima ishrane.

"Certifikacija travničkog sira ne samo da će zadovoljiti te zahtjeve, već će i osnažiti povjerenje potrošača u naše proizvode. Ova zaštita omogućava potrošačima da budu sigurni da kupuju autentičan proizvod koji dolazi iz specifične geografske regije, gdje se čuvaju tradicionalne metode proizvodnje", zaključio je Lozo.

Uime poljoprivrednih proizvođača, poduzetnik Vahid Skrobo kazao je da certifikacija donosi dodatnu vrijednost proizvodu i jača povjerenje potrošača, te da će proizvođači sada moći povećati stočni fond i proizvodnju mlijeka, a da će prerađivači imati dovoljne količine mlijeka u cilju povećanja plasmana proizvoda.

Također je naglasio zadovoljstvo što zaštitom travničkog sira u trgovačkim lancima u svijetu više neće biti sireva danske, turske, nizozemske ili neke druge proizvodnje, a koji nosi naziv travnički sir.

Projekt zaštite travničkog sira realiziran je u suradnji s Institutom za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a inicijativu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...