Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
06. Maj 20250
Postoje sačuvani starinski recepti koji i danas mogu da posluže da cijela porodica kao nekad uživa u ovoj ukusnoj poslastici.
Gastro
25. Okt. 2024
0
Tulumbe su kolač koji se brzo i lako pravi i što je najvažnije ne treba vam za njih mnogo sastojaka, pa su poprilično jeftine. Nekada su ih domaćice često pravile za gotovo sve prilike, a danas ih najčešće jedemo samo u poslastičarnicama.
Ipak, postoje sačuvani starinski recepti koji i danas mogu da posluže da cijela porodica kao nekad uživa u ovoj ukusnoj poslastici.
Pronašli smo jedan takav, bosanski recept, a na vama je da ga isprobate i svojim ukućanima učinite zadovoljstvo koje će ih sigurno vratiti u detinjstvo.
SASTOJCI (za tijesto):
400 ml vode
150 ml ulja
1 kašičica soli
400 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
5 jaja
PRIPREMA
U šerpu stavite vodu, ulje i sol, pa stavite da prokuha. U drugu posudu stavite sve suhe sastojke, pa dodajte u ključalu vodu i miješajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, a potom dodajte jaja i dobro izmiješajte.
Tako pripremljeno tijesto stavite u kalup za tulumbe. U dublju posudu stavite dosta ulja, zagrijte ga, pa spuštajte jednu po jednu tulumbu da se prže.
Nakon što su gotove stavite na papir da upije masnoću, pa ih potom redajte u pleh i prelijte šećernim prelivom. Ostavite da dobro upije, a po potrebi dodajte još preliva.
Sastojci za preliv:
1l vode
700 g šećera
Priprema:
U šerpu staviti vodu i šećer da prokuha. Nakon par minuta ostavite da se ohladi. Tim prelivom nalijevate gotove tulumbe.
Prijatno!
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
06. Maj 20250
Gastro
DOMAĆE JE NAJBOLJE: Napravite tulumbe prema našem receptu, nema šanse da ne uspiju… (VIDEO)
02. Mar. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite prave originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
23. Jan. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
30. Dec. 20240
Vijesti
NA KORAK DO PROGLAŠENJA PARKA PRIRODE "GUBER" – Vučić za „SB“ poručuje: Banja bi značila povratak života u Srebrenicu
Prije 20 min0
Politika
KONAKOVIĆ U NEVJERICI: "Čudim se zadnjim nastupima Dragana Čovića, ne znam šta ga je dovelo u takvu fazu"
Prije 23 min0
Sport
"OVO JE NEVJEROVATAN OSJEĆAJ!": Bh. reprezentativac nije skrivao emocije tokom slavlja...
Prije 27 min0
Zabava
RICHARD GERE OTKRIO NA KOJI JE FILM NAJPONOSNIJI: "Nisam mogao prestati da razmišljam o toj priči"
Prije 27 min0
Gastro
SPECIJALITET BOSANSKE KUHINJE: Nenadmašni desert, četvrti na listi najboljih svjetskih jela...
19. Maj 20250
Gastro
JEFTIN I JEDNOSTAVAN OBROK ZA SVAKI DAN: Brzo se prave, ali i brzo nestaju iz tanjira, ti ukusni, široki rezanci u...
18. Maj 20250
Gastro
ZA TEKMU, FILM ILI DRUGE TV RAZONODE: Napravite čips od tjestenine, bit će vam potrebno...
Prije 18h0
Gastro
DOMAĆE JE NAJBOLJE: Na brzinu napravite Raffaello kuglice i iznenadite ukućane… (VIDEO)
Prije 8h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.