Gastro
KEFIR JE TAJNI SASTOJAK: Danas pravimo pitu na malo drugačiji način...
Prije 13 min0
(...) kod punjenja glavice crnog luka.
Gastro
30. Okt. 2024 30. Okt. 2024
0
Tradicionalna jela uvijek su najbolji izbor, posebno tokom hladnih dana.
Ako želite da iznenadite svoje ukućane, onda im napravite sogan dolmu.
Ovo jelo nije zahtjevno, samo je potrebno uložiti malo ljubavi i truda.
Sastojci:
6 većih glavica crnog luka
300 gr miješanog faširanog mesa
100 gr riže
2 čehna bijelog luka
2 kašičice sitno sjeckanog peršuna
maslinovo ulje
500 ml povrtnog temeljca
1 kašika sosa od paradajza
so i biber
Priprema:
1. U dublju šerpu uspite vodu da se kuha. Za to vrijeme, ogulite glavice crnog luka, pa kad voda provri, ubacite cijele glavice da se kuhaju najviše do 10 minuta, sve dok ne omekšaju.
2. Poslije tog vremena, izvadite glavice, i ostavite sa strane da se ohlade.
3. U međuvremenu, na maslinovom ulju propržite sitno sjeckan bijeli luk.
4. U većoj zdjeli pomiješajte faširano meso, rižu, proprženi bijeli luk, sos od paradajza, suhi peršun, so i biber pa dobro promiješajte.
5. Budite vrlo pažljivi kada budete punili glavicu crnog luka.
6. U vatrostalnu posudu sipajte malo ulja pa poredajte punjeni luk.
7. Prelijte povrtnim temeljcem sve do vrha, odnosno nivoa luka.
8. Poklopite i kuhajte na srednjoj temperaturi oko 30 ili 40 minuta, sve dok riža u jelu ne bude gotova.
Prijatno!:)
Gastro
KEFIR JE TAJNI SASTOJAK: Danas pravimo pitu na malo drugačiji način...
Prije 13 min0
Zdravlje
NEOČEKIVANO OTKRIĆE: Cjepivo protiv poznate bolesti moglo bi biti rješenje i za smanjenje rizika od...
Prije 23 min0
Auto
GREŠKA KOJA SE SKUPO PLAĆA: Stigle su ljetne vrućine, evo šta treba učiniti s automobilskim gumama…
Prije 33 min0
Ekonomija
PORAZNI PODACI: Ogroman postotak odraslih osoba u Bosni i Hercegovini ne može pokriti mjesečne troškove, razlog je...
Prije 45 min0
Gastro
KADA NEMATE VREMENA NI IDEJA ZA RUČAK: Danas pravimo pitu od nekoliko jeftinih sastojaka...
05. Maj 20250
Gastro
NAPRAVITE TORTU OD SIRA I LIMUNA: Ima savršen omjer slatkoće i kiselosti, a možete je servirati uz kafu i čaj ili kao
04. Maj 20250
Gastro
BROJIMO LI KALORIJE: Zdrava zaprška, dodajte ovu namirnicu umjesto brašna
04. Maj 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
06. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.