Auto
TEŽAK UDARAC KOMPANIJI ELONA MUSKA: Tesla mora platiti odštetu od 200 miliona eura, ali ni to nije najgore od svega...
Prije 13 min0
Dodajte začine prema ukusu, a kad je piletina izdinstana, dodajte pasirani paradjz i kratko kuhajte
Gastro
01. Dec. 2024 01. Dec. 2024
0
Simpatizeri indijske kuhinje znaju da je tikka masala klasik i jedno od najpopularnijih indijskih jela, ali ako baš i niste upoznati s njihovom kuhinjom, ovo je jelo koje ćete sigurno zavoljeti.
Naime, riječ je o piletini u kremastom umaku, a najčešće se poslužuje uz rižu.
Jelo je svakako povezano s indijskom kuhinjom, ali njegova historija i porijeklo pomalo su kontroverzni. Ovo jelo karakteriše kremasti umak od paradajza i vrhnja, kojem se dodaju začini poput kumina, korijandera, kurkume, garam masale, đumbira, luka i čilija.
Tikka označava komadiće mesa ili povrća marinirane u jogurtu i začinima, a zatim pečene na tandoori način (u glinenoj peći). Masala znači mješavina začina, a u ovom slučaju odnosi se na kremasti umak s dodatkom vrhnja, kokosovog mlijeka ili jogurta. Umak je kremast i blago pikantan, a okusi su uravnoteženi kako bi jelo bilo pristupačno široj publici (indijska kuhinja poznata je po ljutoj hrani).
Što se tiče porijekla ovog jela, postoji rasprava o tome je li ono nastalo u Indiji ili Velikoj Britaniji. Smatra se da je jelo razvijeno u britanskim restoranima, gdje su kuhari, kako bi zadovoljili lokalne ukuse, prilagodili tradicionalnu indijsku kuhinju dodavanjem kremastog umaka.
Neki vjeruju kako je prvi put kreirano u Glasgowu u Škotskoj.
Obično se servira uz basmati rižu ili naan kako bi se upio bogati umak. Jelo je postalo međunarodni simbol indijske kuhinje i jedno je od najpopularnijih u svijetu. Recepti su često prilagodljivi, tako da možete regulisati razinu začina, vrstu mesa (ili bez mesa) po vlastitom ukusu.
Sastojci:
pileća prsa nasjeckana na kockice
pasirani paradajz
vrhnje za kuhanje
luk
bijeli luk
mrkva
kuhana basmati riža
slatka paprika, chilli paprika, so, biber, šećer, peršin, lovorov list, kari (curry)
mješavina začina
Priprema:
Narežite pileća prsa i povrće na manje komadiće, a rižu stavite kuhati. Na tavi prepržite povrće, pa mu dodajte meso.
Povremeno dodajte vodu i dinstajte. Dodajte začine prema ukusu, a kad je piletina izdinstana, dodajte pasirani paradjz i kratko kuhajte. Potom dodajte i vrhnje za kuhanje pa kratko kuhajte. Servirajte uz kuhanu rižu.
Auto
TEŽAK UDARAC KOMPANIJI ELONA MUSKA: Tesla mora platiti odštetu od 200 miliona eura, ali ni to nije najgore od svega...
Prije 13 min0
Vijesti
KOVAČEVIĆ OTVORENO PRIJETI: "Sad će morati prihvatiti i posljedice takve odluke..."
Prije 27 min0
Politika
NAPETO S DRUGE STRANE DRINE: Vučić predsjedava Savjetom za nacionalnu bezbjednost, u fokusu javnosti presuda Dodiku...
Prije 41 min0
Estrada
SRBIJANSKI REPER ZGROZIO JAVNOST: Svi se pitaju -"Je li moguće da je ovo uradio..."
Prije 53 min0
Gastro
MESAR OTKRIO DUGO ČUVANU TAJNU ZANATA: "Ovo meso nemojte nikada kupovati"
31. Jul. 20250
Gastro
ISPECI PA RECI; PATLIDŽAN ZA SVAKI DAN: Ovo izdašno jelo je pravi "comfort food" i užitak...
30. Jul. 20250
Gastro
PUNJENE PAPRIKE NIKADA NE PRAVITE BEZ OVOG SASTOJKA: Razlika je ogromna, a okus je mnogo bolji!
30. Jul. 20250
Gastro
KAKO ĆETE PREPOZNATI KVALITETAN PARADAJZ: Stvar je u ovome - ubuduće provjeravajte
31. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.