HiTec
SAMSUNGOVI PAMETNI TELEFONIi DONOSE SNAŽNE PERFORMANSE: Ipak, neke greške se poavljaju
Prije 2h0
Izmiješajte vrhnje, ricottu i šećer u prahu u kremu...
Gastro
29. Jan. 2025
0
Tiramisu je jedan od omiljenih deserata uopće, a vole ga i oni koji ga pripremaju - jedan je od najbrže gotovih. Glavni sastojak kreme je sir mascarpone. Znamo da se radi o nešto skupljem siru, a posebno je to osjetno danas kad mu je cijena još i dodatno porasla.
Zamjena za mascarpone u ovom je slučaju ricotta sir. Ricotta je talijanski sir blagog okusa i kremaste, lagano zrnkaste (prije "brašnaste") teksture. Sir se ne radi direktno od mlijeka, nego od sirutke koja ostaje nakon proizvodnje sireva poput mozzarelle ili pecorina.
Nakon cijeđenja glavnog sira sirutka se ponovno zagrijava na visoku temperaturu, nakon čega se preostali proteini zgrušavaju i formiraju sitne grudice. Zadnji korak u proizvodnji je cijeđenje, kada se grudice skupljaju i cijede u platnenim vrećama ili kalupima, dok se ne dobije kremasta, ali blago zrnata tekstura. Obično se radi od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka.
Ricotta se može koristiti u jelima s tjesteninom, poput lazanja i raviola, u desertima poput cannola ili cheesecakea, pitama i tortama ili kao namaz na kruhu. U ovom slučaju koristimo ga u pripremi tiramisua - a sigurni smo da vas neće razočarati.
Evo što će sve biti potrebno.
Izmiješajte vrhnje, ricottu i šećer u prahu u kremu. Piškote umačite u kavu s rumom, pa ih slažite u kalup - red piškota, red kreme. Završite s kremom kao zadnjim slojem, posipajte kakaom i dobro ohladite u hladnjaku. Detaljan recept pronađite ovdje.
HiTec
SAMSUNGOVI PAMETNI TELEFONIi DONOSE SNAŽNE PERFORMANSE: Ipak, neke greške se poavljaju
Prije 2h0
Kultura
QUENTIN TARANTINO JE SVE ANALIZIRAO I OBJASNIO: Kaže da su ovi filmovi označili kraj zlatnog doba Hollywooda
Prije 2h0
Politika
ENVER HALILOVIĆ O SAMITU U SKOPLJU: "Nažalost, Bosna i Hercegovina čak nije uspjela ni da ponudi..."
Prije 3h0
Hronika
TEŽAK UDES MOTOCIKLISTE IZ BOSNE I HERCEGOVINE U AUSTRIJI: Spasavao ga helikopter
Prije 3h0
Gastro
NAJUKUSNIJI KROMPIR IZ RERNE: Samo tri začina su dovoljna za potpuni gastro-užitak u svako doba dana
30. Jun. 20250
Gastro
DOBRA, STARA, PREUKUSNA, JEFTINA I S TRI LOVOROVA LISTA: Napravite još ovo popodne čorbu od...
29. Jun. 20250
Gastro
ZOVU JE KRALJICOM LJETA: Lubenica je niskokalorična vitaminska "bomba", a njene zdravstvene prednosti su brojne
30. Jun. 20250
Gastro
MIRIŠU NA DJETINJSTVO I BAKIN ZAGRLJAJ: Keksi mekani iznutra, hrskavi izvana
Prije 11h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.