Šareni svijet
NEVJEROVATAN ISKORAK NAUČNIKA: Otvara se mogućnost za povratak izumrle ptice dodo
Prije 2h0
Izmiješajte vrhnje, ricottu i šećer u prahu u kremu...
Gastro
29. Jan. 2025
0
Tiramisu je jedan od omiljenih deserata uopće, a vole ga i oni koji ga pripremaju - jedan je od najbrže gotovih. Glavni sastojak kreme je sir mascarpone. Znamo da se radi o nešto skupljem siru, a posebno je to osjetno danas kad mu je cijena još i dodatno porasla.
Zamjena za mascarpone u ovom je slučaju ricotta sir. Ricotta je talijanski sir blagog okusa i kremaste, lagano zrnkaste (prije "brašnaste") teksture. Sir se ne radi direktno od mlijeka, nego od sirutke koja ostaje nakon proizvodnje sireva poput mozzarelle ili pecorina.
Nakon cijeđenja glavnog sira sirutka se ponovno zagrijava na visoku temperaturu, nakon čega se preostali proteini zgrušavaju i formiraju sitne grudice. Zadnji korak u proizvodnji je cijeđenje, kada se grudice skupljaju i cijede u platnenim vrećama ili kalupima, dok se ne dobije kremasta, ali blago zrnata tekstura. Obično se radi od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka.
Ricotta se može koristiti u jelima s tjesteninom, poput lazanja i raviola, u desertima poput cannola ili cheesecakea, pitama i tortama ili kao namaz na kruhu. U ovom slučaju koristimo ga u pripremi tiramisua - a sigurni smo da vas neće razočarati.
Evo što će sve biti potrebno.
Izmiješajte vrhnje, ricottu i šećer u prahu u kremu. Piškote umačite u kavu s rumom, pa ih slažite u kalup - red piškota, red kreme. Završite s kremom kao zadnjim slojem, posipajte kakaom i dobro ohladite u hladnjaku. Detaljan recept pronađite ovdje.
Šareni svijet
NEVJEROVATAN ISKORAK NAUČNIKA: Otvara se mogućnost za povratak izumrle ptice dodo
Prije 2h0
Evropa
TALAS SE ŠIRI: Italija uvodi sankcije ekstremističkim izraelskim ministrima?
Prije 2h0
Mini market
EVROPSKI PUT ILI PUT U PROVALIJU: Sarajevu zastavice Evropske unije, Dodiku i Čoviču kontrola nad državom!
Prije 2h0
Hronika
NEVJEROVATNA PLJAČKA: Mladić iz BiH provalio u italijanski hotel i ukrao sef
Prije 3h0
Gastro
HERCEGOVCI ZNAJU TAJNU: Danas pravimo domaće klepe prema tradicionalnoj recepturi, nema im ravnih (VIDEO)
16. Sep. 20250
Gastro
JESENSKI DRAGULJ - KUKURUZ: Snižava holesterol, pomaže probavi, mozgu i želucu, a najzdraviji je kada se priprema na jedan način...
16. Sep. 20250
Gastro
U SPOJU LOŠE REAGUJU I STVARAJU NEŽELJENE EFEKTE: Ove namirnice nikad ne jedite zajedno
15. Sep. 20250
Gastro
AKO NEMATE VREMENA ZA DUGO STAJANJE PORED ŠPORETA; OVO UVIJEK "PALI": Napravite zapečeni punjeni krompir
16. Sep. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.