Gastro
ČUDO OD SAMO TRI SASTOJKA: Napravite čokoladne kuglice prema njemačkoj recepturi i oduševite ukućane (VIDEO)
01. Jun. 20210
Neodoljive u svakom zalogaju.
Gastro
18. Apr. 2025
0
Bilo da je riječ o praznicima, posebnim prilikama ili jednostavno želji za nečim slatkim – profiteroli su uvijek pravi izbor. Neodoljivo tijesto, bogata krema i sjajna čokoladna glazura čine ih neodoljivima u svakom zalogaju.
Sastojci:
Tijesto:
100 g maslaca
150 g glatkog brašna
4 jaja
250 ml mlijeka
prstohvat soli
Priprema:
Zakuhajte mlijeko sa solju i dodajte maslac. Kada se otopi, dodajte brašno i neprestano miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ostavite da se ohladi. U mlaku smjesu dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući. Premjestite tijesto kašikom na namašćeni lim i pecite u zagrijanoj pećnici na 210 °C oko 15 minuta. Ohladite profiterole. Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno i vanilin šećer te postupno dolijte kipuće mlijeko. Kuhajte na pari dok se ne zgusne. Kada se ohladi, umiješajte pjenasto izrađeni maslac. Profiterole prerežite na pola, napunite kremom i ponovno spojite. Otopite čokoladu na pari, dodajte vrhnje i prelijte profiterole. Ukrasite ih bademima.
Društvo
MINISTAR DELIĆ POJASNIO NOVI ZAKON O RADU U FBiH: "Poslodavci su nakon tri godine radnicima davali otkaze, te diskriminacije..."
Prije 17 min0
Ekonomija
"POKAŽIMO IM DA NAS IMA ARMIJA": Veliki protesti u Sarajevu zakazani su za sutra ispred zgrade Doma sindikata, razlog je...
Prije 28 min0
Mini market
DOK BORJANA KRIŠTO SABERE I ODUZME: Hoće li HDZ-ovi uslovi natjerati Christiana Schmidta da odluči...
Prije 38 min0
Regija
(IZBORNA) ŠUTNJA JE ZLATO: Kazne idu i do 66.000 eura, "povrede" se prijavljuju općinskim, gradskim i...
Prije 47 min0
Gastro
TAJNA LJUTE PAPRIKE: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra…
14. Maj 20250
Gastro
PO RECEPTU JAMIEJA OLIVERA: Napravite tjesteninu s piletinom koja neće opteretiti kućni budžet
14. Maj 20250
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Jednostavan vodič za uzgoj domaćeg paradajza, nema šanse da ne uspije...
15. Maj 20250
Gastro
ISPROBAJTE VEĆ SUTRA UJUTRO: Prženice bez masnoće i gnjecavosti, evo trikova koji stvarno rade
Prije 16h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.