Gastro
DORUČAK, UŽINA ILI VEČERA, POTPUNO JE SVEJEDNO: Napravite izvrsna jaja u pecivu prema našem receptu, nećete se pokajati (VIDEO)
05. Jan. 20220
Doručak bi trebao sadržavati uravnoteženu kombinaciju proteina, zdravih masti, vlakana i manju količinu složenih ugljikohidrata.
Zdravlje
21. Apr. 2025
0
Idealno, doručak bi trebao sadržavati uravnoteženu kombinaciju proteina, zdravih masti, vlakana i manju količinu složenih ugljikohidrata. Nažalost, brojne popularne opcije za doručak ne zadovoljavaju ove kriterije.
Voćni sokovi
Iako djeluju kao zdravija alternativa gaziranim pićima, voćni sokovi su često puni šećera, a sadrže vrlo malo vlakana. Konzumacija soka može brzo povisiti nivo šećera u krvi, a zatim ga naglo spustiti, što dovodi do osjećaja umora i gladi ubrzo nakon doručka.
Slatke i prerađene žitarice
Većina komercijalno dostupnih žitarica sadrži veliku količinu šećera i vrlo malo proteina ili vlakana. Takvi doručci mogu izazvati nagli porast šećera u krvi, što često dovodi do naglog pada energije, razdražljivosti i ponovne gladi. Čak i proizvodi koji se reklamiraju kao "zdrave" opcije, poput granole, često su prepuni dodatnih šećera.
Palačinke i vafli
Ove omiljene doručke mnogi vole zbog ukusa, ali nutricionistički gledano, nisu najbolji izbor. Obično se pripremaju od bijelog brašna i prelivaju maslacem i sirupom, što ih čini bogatima kalorijama i šećerom, a siromašnima vlaknima i proteinima. Zbog toga ne pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.
Muffini
Iako neki muffini mogu sadržavati zdrave sastojke poput zobi ili voća, većina ih je napravljena od bijelog brašna, šećera i ulja. Često su veoma kalorični, siromašni hranjivim tvarima, a nerijetko sadrže i preko 400 kalorija po komadu, što ih čini lošim izborom za početak dana.
Zaslađeni i nemasni jogurti
Jogurt može biti odličan izvor proteina i probiotika, ali mnogi popularni brendovi dodaju velike količine šećera i uklanjaju prirodne masti, što rezultira proizvodom koji brzo izaziva osjećaj gladi. Jogurti s raznim okusima često više nalikuju desertu nego zdravom doručku.
Prerađeno meso i kobasice
Kobasice i slični proizvodi bogati su zasićenim mastima i natrijem, što može povećati rizik od srčanih bolesti i upalnih stanja. Iako ovakvi obroci mogu privremeno zasititi, njihova redovna konzumacija nije preporučljiva. Umjesto toga, bolje je birati nemasne izvore proteina, poput jaja ili purećih kobasica, uz dodatak svježeg povrća.
Birajte cjelovite namirnice koje obiluju vlaknima, proteinima i zdravim mastima. Umjesto industrijskih proizvoda i hrane bogate šećerom, odlučite se za obroke koji će vas duže držati sitima i doprinijeti vašem cjelokupnom zdravlju.
Vijesti
INTERVENISALO OSIGURANJE: Incident i naguravanje između Kojića i Babalja, SNSD i US napustili sjednicu državnog Parlamenta
Prije 24 min0
Svijet
ZAHAROVA BAŠ ZNA DA VRIJEĐA: Zelenskog nazvala klaunom i gubitnikom nakon njegovih komentara o ruskoj delegaciji
Prije 31 min0
Kultura
RAJA JE POKISLA DO GOLE KOŽE: Zabranjeno pušenje predstavilo novi album
Prije 32 min0
Vijesti
"SB" U PARLAMENTU BiH: Poslanici raspravljaju o arbitražama koje se vode protiv BiH (FOTO)
Prije 33 min0
Zdravlje
SAMO NE PRETJERUJTE: Jedini slatkiš koji snižava holesterol, šećer u krvi i štiti mozak
14. Maj 20250
Zdravlje
NEOČEKIVANO OTKRIĆE: Ovi lijekovi smanjuju rizik od opake bolesti mozga...
13. Maj 20250
Zdravlje
AKO VAS UBODU PČELA, OSA ILI STRŠLJEN: Kako ublažiti bol, otok i svrab?
14. Maj 20250
Zdravlje
UPOZORENJE STRUČNJAKA: Ova hrana izuzetno negativno utječe na mozak, posebno...
14. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.