RECEPT ZA SAVRŠENO PEČENU JANJETINU SA KROMPIROM: Savršeno za porodična okupljanja ili svečane prilike

Recept koji donosi miris Mediterana.

  • Gastro

  • 22. Apr. 2025  

  • 0

 Ovo jelo jednostavnih sastojaka, ali bogatog okusa, savršeno je za obiteljska okupljanja i svečane prilike. 

Sastojci:

1,5 do 2 kg janjetine (možete koristiti rebra, plećku ili but)

1,5 kg krumpira

4 do 5 češnjeva češnjaka

nekoliko grančica svježeg ružmarina

sol i svježe mljeveni papar

maslinovo ulje 

1 dl bijelog vina

po želji: lovorov list ili prstohvat majčine dušice

Priprema:

Meso najprije dobro operite, zatim ga osušite papirnatim ubrusima. Janjetinu potom natrljajte mješavinom soli, papra i protisnutog češnjaka, a zatim prelijte maslinovim uljem ili mašću, dodajte svježi ružmarin i po želji druge začine poput lovora ili majčine dušice. Najbolje je meso ostaviti da se marinira nekoliko sati, a idealno preko noći, kako bi se okusi proželi.

U međuvremenu, ogulite i narežite krumpire na veće komade. Janjetinu najprije stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite je otprilike 45 minuta. Nakon toga, u lim dodajte pripremljene krumpire i zalijte sve bijelim vinom. Nastavite pečenje još sat do sat i pol, povremeno zalijevajući vlastitim sokovima kako bi jelo ostalo sočno.

Pred kraj pečenja, temperaturu pojačajte na 200 °C kako bi meso i krumpir dobili lijepu zlatnu boju i hrskavu koricu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...