Vijesti
OŠTRA REAKCIJA BOŠNJAČKOG KLUBA U SKUPŠTINI HNK: "Neprihvatljiva je gradnja na osnovu sumnjive dokumentacije i dozvola!"
Prije 15 min0
Kad temperature porastu u termometru u potrazi smo za osvježavajućim i laganim desertima koje neće teško pasti na želudac.
Gastro
04. Maj 2025 04. Maj 2025
0
Ova torta od limuna i sira idealan je izbor u takvim trenucima. Sočan biskvit spaja se s laganom kremom na bazi limunova soka i krem sira, a koja okusom podsjeća na cheesecake.
Ima savršen omjer slatkoće i kiselosti, a možete je servirati uz kafu i čaj ili kao desert nakon ručka.
Torta od limuna i krem sira . sastojci:
500 gr šećera u prahu
400 gr bijelog šećera
375 gr putera
360 gr bijelog brašna
300 ml mlaćenice
250 gr krem sira
7 gr praška za pecivo
5 - 6 limuna
4 velika jaja
2 čajne kašike ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Torta od limuna i krem sira - priprema:
1. Pripremite kalup za torte promjera 20 centimetara. Namažite ga iznutra ili obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
Napravite biskvit: pomiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli u zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte mlaćenicu, ekstrakt vanilije, 65 ml limuna i stavite sa strane.
2. Mikserom izmiksajte 350 grama šećera i dvije kašike narendane limunove korice. Dodajte 250 gr putera sa sobne temperature i nastavite miksati. Dodajte jedno po jedno jaje. U smjesu umiješajte mlaćenicu, a potom postupno dodajte i brašno. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.
3. Smjesu za biskvit prebacite u kalup za torte i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta odnosno dok se ne ispeče do kraja. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
4. Dok se biskvit peče napravite sirup od limuna: pomiješajte 65 ml limunova soka s 50 grama šećera i zagrijte na šporetu uz često miješanje. Grijte sirup oko dvije minute, pa ga stavite sa strane. Napravite i kremu: u mikseru pomiješajte krem sir, preostali maslac (125 g), jednu žlicu limunove korice i jednu žlicu limunova soka. Miksajte dok se sastojci ne povežu pa postupno počnite dodavati šećer u prahu. Kremu stavite u frižider.
5. Ispečeni topli biskvit premažite s limunovim sirupom i pustite da se ohladi do kraja. Prerežite biskvit po dužini na dva jednaka dijela. Između dva sloja biskvita namažite polovicu kreme, a ostatak premažite preko vrha torte. Stavite da se torta ohladi i stisne u frižideru. Poslužite tortu ohlađenu s limunovim kriškama po želji.
Prijatno!:)
Vijesti
OŠTRA REAKCIJA BOŠNJAČKOG KLUBA U SKUPŠTINI HNK: "Neprihvatljiva je gradnja na osnovu sumnjive dokumentacije i dozvola!"
Prije 15 min0
Politika
"DODIK SRLJA DALJE": Trivić objasnila zašto Narodni front nije glasao za veto Željke Cvijanović u NSRS
Prije 29 min0
Politika
DODIK JE STREPIO DO ZADNJEG MOMENTA: Evo kako je glasala opozicija u RS-u i spasila veto Željke Cvijanović...
Prije 31 min0
Šareni svijet
ZAPANUJUĆI DETALJI: Otkriven fosil cvrčka star 47 miliona godina, najstariji dosad (FOTO)
Prije 39 min0
Gastro
VRIJEME JE ZA ULAZAK U BAŠTE: Ukoliko kraj paradajza posadite ovu biljku, rađat će kao lud…
12. Maj 20250
Gastro
NAPRAVITE KROKETE OD KROMPIRA I SIRA: Mnogi su ljubitelji ovih hrskavih "valjaka", bilo da su u "ulozi" priloga ili...
12. Maj 20250
Gastro
TAJNA LJUTE PAPRIKE: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra…
Prije 16h0
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Ovakvu kajganu prave kulinarski profesionalci, tajna je u jednom sastojku...
13. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.