OVE VOĆKE JESU SKUPE, ALI IH NE TREBA BAŠ PUNO ZA SAVRŠENI SPOJ: Napravite jednostavan kolač koji miriše na ljeto

Jagode i maline u kombinaciji sa osvježavajućim mascarponeom čine tako dobar spoj, a dodatak nekoliko listića bosiljka ovaj desert čine očaravajućim.

  • Gastro

  • 29. Maj 2025  29. Maj 2025

  • 0

Glatku i osvježavajuću kremu koja osvaja bojom omotajte u laganu i meku koru, ukrasite, ohladite i pokušajte ne pojesti sve odjednom.

Sastojci:

6 jaja, odvojite bjelanca od žumanaca

200 gr šećera

160 gr brašna

100 gr očišćenih jagoda

60 gr malina

100 gr mascarpone sira

12,5 gr šećera

4 lista bosiljka

100 ml vrhnja za dekoraciju

maline, jagode i bosiljak za dekoraciju

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180°C s ventilatorom. Obložite pleh za pečenje dimenzija 23 x 33cm papirom za pečenje, pazeći da papir prelazi preko rubova.

2. Istucite bjelanca u čvrsti snijeg. Električnim mikserom tucite žumanca sa šećerom dok ne postanu blijedi i gusti, oko 5 minuta.

3. Pažljivo umiješajte polovicu brašna u smjesu od žumannaca i šećera, zatim polovicu bjelanaca, pa ponovite postupak.

4. Nježno izlijte smjesu preko obloženog pleha i rasporedite je do rubova. Lupnite plehom o kuhinjsku radnu površinu da izađe zrak, zatim stavite u rernu da se peče 10 minuta.

5. Kada biskvit naraste i dobije zlatnu boju, izvadite ga iz rerne i odmah ga prevrnite na vlažnu kuhinjsku krpu. Uklonite pleh i odlijepite papir za pečenje. Radeći brzo, nježno uvijte roladu. Ostavite da se ohladi.

6. Nasjeckajte bobičasto voće na sitne komade. U zdjeli umutite mascarpone dok ne postane gladak. Dodajte nasjeckano voće, šećer, i iskidajte listove bosiljka na sitne komadiće pa ih dodajte u zdjelu.

7. Sve zajedno pažljivo promiješajte dok mascarpone ne postane svjetlo ružičaste boje. Kada se rolada ohladi, pažljivo je odmotajte, ostavljajući je na krpi.

8. Razmažite fil po površini, ostavljajući dio na najdaljem kraju rolade prazan kako ne bi iscurio prilikom motanja. Nježno ponovno uvijte, pazeći da ne istisnete kremu sa strana. Kada je ponovno čvrsto umotana, rolada je spremna za ukrašavanje.

9. Istucite slatko vrhnje tako da bude čvrsti. Napunite slastičarsku vrećicu ili koristite kašiku i roladu ukrasite s kremom. Ukrasite kremu malinama, jagodama i bosiljkom, piše Tportal. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...