Zdravlje
TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Ovako smanjujete smrtnost od jednog oblika raka za čak...
Prije 7 min0
Jagode i maline u kombinaciji sa osvježavajućim mascarponeom čine tako dobar spoj, a dodatak nekoliko listića bosiljka ovaj desert čine očaravajućim.
Gastro
29. Maj 2025 29. Maj 2025
0
Glatku i osvježavajuću kremu koja osvaja bojom omotajte u laganu i meku koru, ukrasite, ohladite i pokušajte ne pojesti sve odjednom.
Sastojci:
6 jaja, odvojite bjelanca od žumanaca
200 gr šećera
160 gr brašna
100 gr očišćenih jagoda
60 gr malina
100 gr mascarpone sira
12,5 gr šećera
4 lista bosiljka
100 ml vrhnja za dekoraciju
maline, jagode i bosiljak za dekoraciju
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 180°C s ventilatorom. Obložite pleh za pečenje dimenzija 23 x 33cm papirom za pečenje, pazeći da papir prelazi preko rubova.
2. Istucite bjelanca u čvrsti snijeg. Električnim mikserom tucite žumanca sa šećerom dok ne postanu blijedi i gusti, oko 5 minuta.
3. Pažljivo umiješajte polovicu brašna u smjesu od žumannaca i šećera, zatim polovicu bjelanaca, pa ponovite postupak.
4. Nježno izlijte smjesu preko obloženog pleha i rasporedite je do rubova. Lupnite plehom o kuhinjsku radnu površinu da izađe zrak, zatim stavite u rernu da se peče 10 minuta.
5. Kada biskvit naraste i dobije zlatnu boju, izvadite ga iz rerne i odmah ga prevrnite na vlažnu kuhinjsku krpu. Uklonite pleh i odlijepite papir za pečenje. Radeći brzo, nježno uvijte roladu. Ostavite da se ohladi.
6. Nasjeckajte bobičasto voće na sitne komade. U zdjeli umutite mascarpone dok ne postane gladak. Dodajte nasjeckano voće, šećer, i iskidajte listove bosiljka na sitne komadiće pa ih dodajte u zdjelu.
7. Sve zajedno pažljivo promiješajte dok mascarpone ne postane svjetlo ružičaste boje. Kada se rolada ohladi, pažljivo je odmotajte, ostavljajući je na krpi.
8. Razmažite fil po površini, ostavljajući dio na najdaljem kraju rolade prazan kako ne bi iscurio prilikom motanja. Nježno ponovno uvijte, pazeći da ne istisnete kremu sa strana. Kada je ponovno čvrsto umotana, rolada je spremna za ukrašavanje.
9. Istucite slatko vrhnje tako da bude čvrsti. Napunite slastičarsku vrećicu ili koristite kašiku i roladu ukrasite s kremom. Ukrasite kremu malinama, jagodama i bosiljkom, piše Tportal.
Prijatno!:)
Zdravlje
TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Ovako smanjujete smrtnost od jednog oblika raka za čak...
Prije 7 min0
Auto
PAZI, PREVARA: Ukoliko planirate kupovinu polovnog automobila – obratite pažnju...
Prije 19 min0
Hronika
CURE DETALJI LJUBAVNE AFERE KOJA JE ZAVRŠILA SMRĆU: Ljubavnika polila kiselinom po genitalijama zbog...
Prije 32 min0
Društvo
BURNA DEBATA PRED KAMERAMA: Advokat Asim Crnalić -"To je jedna glupost koju nikako ne bi trebalo realizirati..."
Prije 41 min0
Gastro
RADO VIĐENA NA SVAKOM STOLU: Napravite francusku salatu prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
03. Jun. 20250
Gastro
SVE JE GOTOVO ZA 15 MINUTA: Na brzinu napravite uštipke punjene sirom i iznenadite ukućane (VIDEO)
02. Jun. 20250
Gastro
KREMASTI DESERT KOJI OBARA S NOGU: Lagani biskvit i prozračni mousse od tamne čokolade su dobitna kombinacija
02. Jun. 20250
Gastro
PIZZA MOŽE BITI I PRAVO ZDRAVA: Napravite je sa tijestom od karfiola po ovom receptu i sa namirnicama...
02. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.