KOLAČ S JAGODAMA GOTOV JE ZA SAT PLUS "HLAĐENJE": Njihova je sezona, a vi se možete dodatno zasladiti uz ovaj recept

Pokušajte, nije problem.

  • Gastro

  • 01. Jun. 2025  01. Jun. 2025

  • 0

Sastojci:

Biskvit:

5 jaja

7 kašika šećera

1 vanilin šećer

5 kašika ulja

5 kašika mlijeka

7 kašika brašna

1 prašak za pecivo

narendana limunova korica

Baileys s okusom jagode

50 ml mlijeka (za poškropiti pečenu koru)

Krema:

500 ml mlijeka

1 jaje

100 gr šećera

1 vanilin šećer

1 puding od vanilije

1 kašika gustina

sok od limuna

200 gr putera

1 šlag krema od vanilije

Voćni sloj:

1 manja košarica jagoda

malo šećera po želji

300 ml vrhnja za šlag

1 šlag krema od jagode

1 čep Baileysa

Dodatno:

150 ml vrhnja za šlag

jagode

Priprema:

1. Napravite biskvit

Jaja i šećer pjenasto izmiksajte pa toj smjesi dodajte ostale sastojke osim Baileysa i ostatka mlijeka i sjedinite.

2. Ispecite

Smjesu izlijte u kalup za pečenje i pecite 10 do 15 minuta na 170 stepeni. Ohlađen biskvit po želji poškropite mlijekom i Baileysom.

3. Skuhajte kremu

Prokuhajte mlijeko pa u toplo mlijeko dodajte smjesu jajeta, šećera, vanilin šećera, pudinga od vanilije, gustina i soka od limuna, koju ste prethodno izmiksali. Ostavite da se ohladi.

4. Dovršite kremu i premažite biskvit

Izmiksajte puter pa mu dodajte ohlađenu kremu, malo po malo. Sve zajedno dobro sjedinite, a na kraju dodajte šlag kremu direktno iz vrećice i još jednom dobro izmiksajte. Tom kremom premažite biskvit.

5. Pripremite jagode

Jagode operite, narežite na sitno, pošećerite i ostavite ih da puste sok.

6. Napravite voćni kremu

Vrhnje izmiksajte pa mu dodajte šlag kremu i špatulom nježno sjedinite. Dodajte čep Baileysa (po želji) i jagode pa sve dobro promiješajte.

7. Dovršite kolač

Voćnu kremu premažite preko žute kreme i dobro ohladite. Po želji na vrh kolača dodajte sloj šlaga i malo jagoda za dekoraciju. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...