UVIJEK SAVRŠENE PALAČINKE: Tajna je u detaljima, rijetki se sjete ubaciti ovaj sastojak

Rezultat su palačinke koje se ne kidaju, ravnomjerno se peku i imaju savršen rub.

  • Gastro

  • 24. Jun. 2025  

  • 0

Tajna ovog recepta za palačinke leži u detaljima, nepretencioznim sastojcima spojenim na način koji koristi znanost kuhanja u vašu korist. Rezultat su palačinke koje su tanke, nježne, ali dovoljno elastične da ih možete motati, puniti ili jesti same i ono najbitnije, uvijek uspijevaju!

Dodatak bijelog octa može djelovati neočekivano, ali ima svoju tajnu: lagano reagira s praškom za pecivo, pojačava rahlost i pomaže u razgradnji glutena, što rezultira mekšim i podatnijim tijestom.

Osim toga ključno je i sat vremena odmora tijesta. Ovo je ključna faza koja omogućuje hidrataciju brašna i smirivanje glutena, što tijesto čini svilenkastim i lakšim za pečenje. Rezultat su palačinke koje se ne kidaju, ravnomjerno se peku i imaju savršen rub.

Sastojci:

500 ml vode
250 ml mlijeka
2 jaja
120 ml ulja od repice
1 žlica bijelog octa
250 g brašna za kolače
2 žličice praška za pecivo
½ žličice soli

Priprema:

Pomiješajte vodu, mlijeko, jaja, ulje i ocat. Dodajte prosijano brašno, prašak i sol. Lagano izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji sat vremena. Pecite palačinke na srednjoj vatri dok ne porumene s obje strane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...