Gastro
ZAMUTI I PECI: Na brzinu napravite vrhunske palačinke prema našem receptu…
05. Feb. 20250
Rezultat su palačinke koje se ne kidaju, ravnomjerno se peku i imaju savršen rub.
Gastro
24. Jun. 2025
0
Tajna ovog recepta za palačinke leži u detaljima, nepretencioznim sastojcima spojenim na način koji koristi znanost kuhanja u vašu korist. Rezultat su palačinke koje su tanke, nježne, ali dovoljno elastične da ih možete motati, puniti ili jesti same i ono najbitnije, uvijek uspijevaju!
Dodatak bijelog octa može djelovati neočekivano, ali ima svoju tajnu: lagano reagira s praškom za pecivo, pojačava rahlost i pomaže u razgradnji glutena, što rezultira mekšim i podatnijim tijestom.
Osim toga ključno je i sat vremena odmora tijesta. Ovo je ključna faza koja omogućuje hidrataciju brašna i smirivanje glutena, što tijesto čini svilenkastim i lakšim za pečenje. Rezultat su palačinke koje se ne kidaju, ravnomjerno se peku i imaju savršen rub.
Sastojci:
500 ml vode
250 ml mlijeka
2 jaja
120 ml ulja od repice
1 žlica bijelog octa
250 g brašna za kolače
2 žličice praška za pecivo
½ žličice soli
Pomiješajte vodu, mlijeko, jaja, ulje i ocat. Dodajte prosijano brašno, prašak i sol. Lagano izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji sat vremena. Pecite palačinke na srednjoj vatri dok ne porumene s obje strane.
Estrada
ANA BEKUTA SAVJETUJE POBJEDNIKA "ZVEZDA GRANDA": "Prvo mjesto ne znači ništa, karijera se pravi..."
Prije 27 min0
Svijet
EKSPLOZIJE U LOS ANGELESU: Potvrđeno je da su tri osobe poginule, u pitanju su zamjenici šerifa
Prije 34 min0
Mini market
NEĆEMO TAKO, DINO: Facebook izbrisao Konakovićev uvredljivi status o "balijama"! (FOTO)
Prije 38 min1
Sport
I NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA - TIMA: Sergej Barbarez i Saša Papac u Austriji, njihova posjeta dio je...
Prije 44 min0
Gastro
TURISTI VOLE OVO BALKANSKO JELO, A ČOVJEK KOJI JE KUHAO ZA TITA GA IZVRIJEĐAO: "Cijeli Jadran smrdi po TOME!"
Prije 20h0
Gastro
POVLAČI SE POPULARNA ČOKOLADICA: Sadrži ono što nije navedeno na deklaraciji; ovo može biti smrtonosno...
16. Jul. 20250
Gastro
SAMO PRIPAZITE NA BRAŠNO: Spremite za čas polpete od tikvice i poslužite ih uz laganu salatu sa grčkim jogurtom...
17. Jul. 20250
Gastro
BOLJE NEGO IZ PEKARE: Napravite slasne buhtle prema našem receptu i oduševite ukućane...
17. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.