Gastro
ZAMUTI I PECI: Na brzinu napravite vrhunske palačinke prema našem receptu…
05. Feb. 20250
Rezultat su palačinke koje se ne kidaju, ravnomjerno se peku i imaju savršen rub.
Gastro
24. Jun. 2025
0
Tajna ovog recepta za palačinke leži u detaljima, nepretencioznim sastojcima spojenim na način koji koristi znanost kuhanja u vašu korist. Rezultat su palačinke koje su tanke, nježne, ali dovoljno elastične da ih možete motati, puniti ili jesti same i ono najbitnije, uvijek uspijevaju!
Dodatak bijelog octa može djelovati neočekivano, ali ima svoju tajnu: lagano reagira s praškom za pecivo, pojačava rahlost i pomaže u razgradnji glutena, što rezultira mekšim i podatnijim tijestom.
Osim toga ključno je i sat vremena odmora tijesta. Ovo je ključna faza koja omogućuje hidrataciju brašna i smirivanje glutena, što tijesto čini svilenkastim i lakšim za pečenje. Rezultat su palačinke koje se ne kidaju, ravnomjerno se peku i imaju savršen rub.
Sastojci:
500 ml vode
250 ml mlijeka
2 jaja
120 ml ulja od repice
1 žlica bijelog octa
250 g brašna za kolače
2 žličice praška za pecivo
½ žličice soli
Pomiješajte vodu, mlijeko, jaja, ulje i ocat. Dodajte prosijano brašno, prašak i sol. Lagano izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji sat vremena. Pecite palačinke na srednjoj vatri dok ne porumene s obje strane.
Evropa
NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA PUTINA: Čelnici država članica Europske unije iznenada donijeli odluku...
Prije 24 min0
Politika
PLENKOVIĆ U BRUXELLESU UZBURKAO DUHOVE: "U pogledu Bosne i Hercegovine, ključno pitanje je donošenje..."
Prije 35 min0
Svijet
PRIZNALI SVE: Izraelska vojska nije uspjela u svojim namjerama, cilj je bio...
Prije 41 min0
Jeste li znali
MONSTRUMI IZ ISTOČNE BOSNE: Kako su rođaci Milan i Sredoje Lukić počinili nezapamćene zločine u Višegradu i šta se sve dogodilo u kući Mehe Alića…
Prije 50 min0
Gastro
MNOGI OD NAS PRAVE VELIKU GREŠKU: Kad posadite paprike u bašti, ovo ne radite ni za živu glavu...
Prije 23h0
Gastro
GOTOVA ZA SAT: Cappuccino torta, predobra, izgledom efektna, jednostavna i brza za izradu, a divnog i...
25. Jun. 20250
Gastro
S JAJIMA I NA MASLINOVOM ULJU: Ovo jelo idealno je za doručak ili za večeru, a svidjet će se i onima koji su mislili...
24. Jun. 20250
Gastro
UVIJEK SAVRŠENE PALAČINKE: Tajna je u detaljima, rijetki se sjete ubaciti ovaj sastojak
24. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.