NAPRAVITE JOGURT PITU S BOROVNICAMA: Prhko tijesto i nota kiselog i osvježavajućeg okusa...

(...) borovnica kombinacija su u ovoj piti.

  • Gastro

  • 23. Jul. 2025  23. Jul. 2025

  • 0

S ukrašavanjem se možete poigrati, pa tako gornja kora može biti kružnog oblika, mrvičasta ili čak i bez nje.

Mi smo se odlučili tijesto narezati na trakice i unakrsno ju ukrasiti.

Sastojci:

Tijesto:

200 gr oštrog brašna

200 gr glatkog brašna

70 gr šećera

½ kašičice soli

250 gr narezanog hladnog putera

50 ml hladne vode

30 ml votke

1 jaje (za premazivanje)

1 kašila slatkog vrhnja (za premazivanje)

Fil:

700 gr borovnica

1 kašika korice limuna

3 kašike limunovog soka

40 gr kukuruznog škroba

50 gr šećera

Priprema:

Tijesto:

1. Pomiješajte suhe sastojke 

U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte narezani hladni puter i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu mrvičaste teksture.

2. Pomiješajte mokre sastojke

U manjoj posudi pomiješajte vodu i votku pa postepeno dodajte smjesi s brašnom. Trebali bi dobiti čvrsto tijesto, a ako se ono i dalje mrvi dodajte još malo vode i sjedinite sastojke.

3. Zamijesite tijesto

Tijesto prebacite na podlogu i zamijesite par puta kako bi postalo kompaktno. Izravnajte u disk debljine 1 cm, prepolovite i svaki komad zamotajte, posebno, u plastičnu foliju. Prebacite u zamrzivač na 30 minuta.

4. Izvadite iz frižidera

Jedan od diskova izvadite iz hladnjaka i ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako tijesto ne bi pucalo prilikom valjanja.

5. Razvaljajte

Tijesto razvaljajte u krug na otprilike pola centimetra debljine, pazeći da bude nešto veće od samog pekača.

6. Pripremite pekač

Lagano namastite okrugli pekač za pite promjera 25 cm i pomoću valjka prebacite razvaljano tijesto u njega.

7. Oblikujte tijesto

Rukama, oblikujte tijesto i rub prema pekaču, a višak odrežite. Stavite u zamrzivač dok pripremate fil.

8. Pomiješajte jaje i slatko vrhnje

U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje i stavite u hladnjak.

Fil:

9. Pomiješajte sastojke

U većoj posudi pomiješajte borovnice, limunov sok i koricu, šećer i kukuruzni škrob.

10. Stavite u frižider

Fil stavite na tijesto, poravnajte vrh i vratite u frižider.

11. Narežite na trakice ostatak tijesta

Kružno razvaljajte i drugi dio tijesta na otprilike pola centimetra i narežite na trakice.

12. Ukrasite

Izvadite pitu iz frižidera, pa poslažite trakice tijesta unakrsno u dva sloja ili po želji. Odrežite višak tijesta, a rubove dobro pritisnite.

13. Zagrijte rernu 

Zagrijte rernu na 200 stepeni.

14. Premažite

Premažite pripremljenom smjesom od jaja.

15. Pecite

Stavite u rernu na 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 175 stepeni pa pecite još 50 minuta. Pita bi trebala biti zlatne boje.

16. Poslužite 

Ostavite da se ohladi, narežite i poslužite.    

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...