Društvo
KILOMETARSKE KOLONE NA GRANICAMA: Vozači, oprez, ove granične prijelaze treba izbjegavati...
Prije 14 min0
(...) borovnica kombinacija su u ovoj piti.
Gastro
23. Jul. 2025 23. Jul. 2025
0
S ukrašavanjem se možete poigrati, pa tako gornja kora može biti kružnog oblika, mrvičasta ili čak i bez nje.
Mi smo se odlučili tijesto narezati na trakice i unakrsno ju ukrasiti.
Sastojci:
Tijesto:
200 gr oštrog brašna
200 gr glatkog brašna
70 gr šećera
½ kašičice soli
250 gr narezanog hladnog putera
50 ml hladne vode
30 ml votke
1 jaje (za premazivanje)
1 kašila slatkog vrhnja (za premazivanje)
Fil:
700 gr borovnica
1 kašika korice limuna
3 kašike limunovog soka
40 gr kukuruznog škroba
50 gr šećera
Priprema:
Tijesto:
1. Pomiješajte suhe sastojke
U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte narezani hladni puter i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu mrvičaste teksture.
2. Pomiješajte mokre sastojke
U manjoj posudi pomiješajte vodu i votku pa postepeno dodajte smjesi s brašnom. Trebali bi dobiti čvrsto tijesto, a ako se ono i dalje mrvi dodajte još malo vode i sjedinite sastojke.
3. Zamijesite tijesto
Tijesto prebacite na podlogu i zamijesite par puta kako bi postalo kompaktno. Izravnajte u disk debljine 1 cm, prepolovite i svaki komad zamotajte, posebno, u plastičnu foliju. Prebacite u zamrzivač na 30 minuta.
4. Izvadite iz frižidera
Jedan od diskova izvadite iz hladnjaka i ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako tijesto ne bi pucalo prilikom valjanja.
5. Razvaljajte
Tijesto razvaljajte u krug na otprilike pola centimetra debljine, pazeći da bude nešto veće od samog pekača.
6. Pripremite pekač
Lagano namastite okrugli pekač za pite promjera 25 cm i pomoću valjka prebacite razvaljano tijesto u njega.
7. Oblikujte tijesto
Rukama, oblikujte tijesto i rub prema pekaču, a višak odrežite. Stavite u zamrzivač dok pripremate fil.
8. Pomiješajte jaje i slatko vrhnje
U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje i stavite u hladnjak.
Fil:
9. Pomiješajte sastojke
U većoj posudi pomiješajte borovnice, limunov sok i koricu, šećer i kukuruzni škrob.
10. Stavite u frižider
Fil stavite na tijesto, poravnajte vrh i vratite u frižider.
11. Narežite na trakice ostatak tijesta
Kružno razvaljajte i drugi dio tijesta na otprilike pola centimetra i narežite na trakice.
12. Ukrasite
Izvadite pitu iz frižidera, pa poslažite trakice tijesta unakrsno u dva sloja ili po želji. Odrežite višak tijesta, a rubove dobro pritisnite.
13. Zagrijte rernu
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
14. Premažite
Premažite pripremljenom smjesom od jaja.
15. Pecite
Stavite u rernu na 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 175 stepeni pa pecite još 50 minuta. Pita bi trebala biti zlatne boje.
16. Poslužite
Ostavite da se ohladi, narežite i poslužite.
Prijatno!:)
Društvo
KILOMETARSKE KOLONE NA GRANICAMA: Vozači, oprez, ove granične prijelaze treba izbjegavati...
Prije 14 min0
Ekonomija
KRAH TURISTIČKE SEZONE NA JADRANU: Vlasnik restorana ogorčen -"Rijetki turisti uđu, a kada naruče jelo..."
Prije 21 min0
Vijesti
VASKOVIĆ NAJAVLJUJE: Dodik ide do kraja, maksimalno radikalizirajući situaciju, ali to neće završiti dobro...
Prije 36 min0
Evropa
LOŠE VIJESTI ZA PUTINA: Procurio plan NATO saveza za Ukrajinu, u sve je uključena i Amerika...
Prije 49 min0
Gastro
MESAR OTKRIO DUGO ČUVANU TAJNU ZANATA: "Ovo meso nemojte nikada kupovati"
31. Jul. 20250
Gastro
ISPECI PA RECI; PATLIDŽAN ZA SVAKI DAN: Ovo izdašno jelo je pravi "comfort food" i užitak...
30. Jul. 20250
Gastro
PUNJENE PAPRIKE NIKADA NE PRAVITE BEZ OVOG SASTOJKA: Razlika je ogromna, a okus je mnogo bolji!
30. Jul. 20250
Gastro
KAKO ĆETE PREPOZNATI KVALITETAN PARADAJZ: Stvar je u ovome - ubuduće provjeravajte
31. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.