ITALIJANSKO JELO KOJE SU AMERIKANCI NAPRAVILI SVOJIM KLASIKOM: Kad poželite nešto brzo, kremasto i stvarno zasitno...

(...) e jedan od tačno takvih specijaliteta je piletina Alfredo.

  • Gastro

  • 26. Jul. 2025  26. Jul. 2025

  • 0

Ovo jelo već desetljećima vlada američkim restoranima, TikTok receptima i kuhinjama svih nas koji ponekad želimo malo više udobnosti na tanjuru.

A šta je to "Alfredo"?

Izvorno, Fettuccine Alfredo je italijansko jelo iz Rima koje je nastalo početkom 20. stoljeća. U najjednostavnijoj verziji, radilo se samo o tjestenini, puteru i parmezanu. 

Amerikanci su, međutim, dodali svoje dodatke - pavlaku, bijeli luk, piletinu, pa i brokulu, i od toga napravili bogat i kremast obrok koji je danas poznat kao chicken Alfredo, prenosi Index.hr.

Sastojci:

maslinovo ulje

pileća prsa, očišćena

so

biber

punomasno mlijeko

pileći temeljac

bijeli luk, protisnut

fettuccine tjestenina

vrhnje za šlag

ribani Parmigiano Reggiano sir

svježi peršun, nasjeckan

Priprema: 

1. U velikoj tavi zagrijte ulje i ispecite prethodno začinjenu piletinu dok ne porumeni.

2. Zatim je ostavite da odstoji i narežite na trakice.

3. U istoj tavi zakuhajte mlijeko, temeljac i bijeli luk, začinite, dodajte tjesteninu i kuhajte dok ne bude al dente-

4. Umiješajte vrhnje i parmezan, pirjajte dok se umak ne zgusne.

5. Onda vratite piletinu, promiješajte i poslužite uz nasjeckani peršun.

Prijatno!:)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...