POSTUPAK JE MALO DRUGAČIJI: I grožđe možete da zamrznete i da uživate u njemu cijele godine

Ako želite sačuvati grožđe dulje vrijeme, zamrzavanje je pravo rješenje za vas.

  • Gastro

  • 01. Okt. 2025  

  • 0

Sezona zrelog i aromatičnog grožđa sada je na vrhuncu. Njegove bobice savršena su užina kada nam je potrebna doza voća, malo osvježenja ili nešto slatko. Međutim, postavlja se pitanje kako sačuvati taj okus i užitak i onda kada grožđa više ne bude na tržnicama i u trgovinama.

Zamrznuto grožđe možete čuvati i do godinu dana, ali sumnjamo da će toliko dugo opstati – vjerojatno ćete ga pojesti i prije. Donosimo vam najbolje savjete o tome kako zamrznuti grožđe, kako ga odmrznuti i za što ga koristiti, piše Miss7.

Kako zamrznuti grožđe

Ako želite sačuvati grožđe dulje vrijeme, zamrzavanje je pravo rješenje za vas. Evo najboljeg načina kako to učiniti:

  • Operite i osušite grožđe te odvojite bobice od peteljki.

  • Čisto grožđe stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, prekrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.

  • Ostavite ga u zamrzivaču 2–3 sata, odnosno dok se potpuno ne zamrzne.

  • Zamrznuto grožđe prebacite u vrećice za zamrzavanje i vratite u zamrzivač.

Na ovakav način zamrznuto grožđe može trajati i do godinu dana.

Kako odmrznuti grožđe

Jednom zamrznuto, pa potom odmrznuto, grožđe više neće biti tako hrskavo, a njegova kožica neće zavodljivo pucati pod zubima. No i dalje će biti jednako ukusno te ćete ga moći koristiti u raznim kolačima, smoothiejima, džemovima…

Najbolje ga je odmrznuti preko noći: vrećicu zamrznutog grožđa (ili potrebnu količinu) stavite u hladnjak u posudi. Sljedećeg dana dočekat će vas ukusno odmrznuto grožđe – spremno za upotrebu.

Kako koristiti zamrznuto grožđe

Kad je riječ o upotrebi zamrznutog grožđa, prva opcija – ujedno i najlakša – jest uživanje u grickanju smrznutih bobica. Hladne su, osvježavajuće, a sok se postupno oslobađa u ustima.

Također ih možete ubaciti u maslinovo ulje i lagano prepržiti, pa koristiti za slana jela – poput pečenog cvjetače s grožđem i feta sirom. Možete ih dodati i u jače mesne umake da biste unijeli malo svježine i slatkoće, ili ih jednostavno ubaciti u svoj omiljeni smoothie.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...