ZABORAVILI STE NA PREDSJEDNIKA SUDA BOSNE I HERCEGOVINE: Evo čime se sve pohvalio Ranko Debevec…

Sud Bosne i Hercegovine, kao jedina redovna sudska instanca na državnom nivou s nadležnostima za procesuiranje najtežih krivičnih djela, u 2019. godini realizirao je vlastite obaveze u skladu sa strateškim dokumentima i propisima koji normiraju ispunjenje određenih kvota

  • Društvo

  • 02. Jan. 2020  

  • 0

Kako je Feni kazao predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, detaljni podaci u vezi s rezultatima ostvarenim u 2019. godini bit će dostupni javnosti po usvajanju godišnjeg izvještaja Suda od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

- Nažalost, ovom prilikom ne mogu dati potpune informacije o broju završenih predmeta po referatima. Međutim, osvrnut ću se na neke detalje koji su u sjeni medijskog prostora, a veoma su bitni za funkcioniranje samog Suda. Nisu samo predmeti jedina mjerna jedinica rada Suda - kazao je Debevec u osvrtu na postignuća Suda BiH iz spomenutog jednogodišnjeg perioda.

Potcrtao je kako je Sud BiH prvi sud u državi koji posjeduje informatičku aplikaciju za evidenciju novčanih potraživanja po presudama.

- U 2019. godini započela je primjena te aplikacije, koju smo razvili potpuno sami bez ikakve vanjske stručne i finansijske pomoći, a cilj joj je centralizacija podataka o novčanim potraživanjima, veća kontrola uplata i samim tim nadzor nad izvršenjem presuda u ovom dijelu - precizirao je predsjednik Suda BiH.

Ocijenio je, istovremeno, kako veoma bitan segment rada predstavlja infrastruktura, podsjećajući da je, u međuvremenu, puštena u rad sudnica broj 9, čime su povećani kapaciteti i omogućeno zakazivanje većeg broja ročišta.

Također, Sud BiH je u 2019. godini završio instalaciju nove konferencijske veze za svjedočenje putem video-linka.

- Sada imamo poboljšanu vezu u prenosu slike i zvuka, a, također, omogućeno je i svjedočenje s nekih lokacija s kojih to dosad nije bilo moguće - pojašnjava Debevec, podsjećajući da je u 2019. godini realizovano 36 svjedočenja putem video-linka iz različitih dijelova svijeta.

Po njegovim riječima, posebna pažnja posvećena je razvijanju saradnje sa zajednicom, pa je Sud u ovoj godini uspostavio saradnju s Gradom Sarajevo i organizacijama - Transparency international i TRIAL international, a nastavljena je intenzivna saradnja s Pravnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

- Naime, započeli smo projekat koji ima za cilj da što veći broj studenata prava provede jedan radni dan na Sudu i detaljnije upozna funkcionisanje i rad Suda. Mladi pravnici su resurs za budući razvoj naše zemlje i neophodna je naglašena briga o povezivanju teorijskih s praktičnim znanjima - ističe Debevec.

Istovremeno, naglašava da je i u 2019. godini zadržan visok nivo posvećenosti segmentu edukacije, o čemu, između ostalog, svjedoči i specijalistička obuka iz oblasti korupcije, koju je organizovao Sud BiH uz pokroviteljstvo  važnih partnera - AIRE Centra iz Londona i Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, kojima su i ovom prilikom upućeni izrazi zahvalnosti.

- U 2019. godini, samo u predmetima ratnih zločina, Sud je pružio neophodnu podršku za 934 svjedoka koji su svjedočili u ovim predmetima, a od kojih je čak 120 svjedoka imalo mjere zaštite - podsjeća predsjednik Suda BiH, uz napomenu da će posvećenost najosjetljivijem subjektu krivičnog postupka (svjedocima) i dalje ostati u fokusu.

Nadalje, navodi da je Sud BiH i u 2019. godini zadržao visok nivo transparentnosti u radu, te da je distribuirao više hiljada informacija, a o čemu “možda najbolje svjedoči blizu 250.000 posjeta službenom web-sajtu Suda”.

- Na to bih dodao da smo imali svega nekoliko rješenja kojima se odbija pristup informacijama, pa slobodno mogu reći da smo najotvoreniji sud u državi, ako ne i, generalno, državna institucija - kazao je Feni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...