TEK SAD ĆE SE ZAKUHATI: Kineski ambasador u UN-u teško optužio Sjedinjene Američke Države zbog ubistva iranskog generala…

Kina se protivi korištenju sile u međunarodnim odnosima, rekao je Zhang Jun novinarima u New Yorku

  • Svijet

  • 07. Jan. 2020  

  • 0

Kineski ambasador pri UN-u pozvao je SAD i Iran na "maksimalnu suzdržanost", nakon što je američka vojska dronom prošle sedmice ubila komandanta snaga Quds, elitne jedinice Iranske revolucionarne garde Qassema Solejmanija te je ustvrdio kako je SAD time "prekršila temeljne norme".

"Kina se protivi korištenju sile u međunarodnim odnosima", rekao je Zhang Jun novinarima u New Yorku, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

"Očigledno je da su američkim jednostranim pokretanjem vojne akcije prekršene temeljne norme međunarodnih odnosa", dodao je.

Spriječiti eskalaciju

Jun je pozvao SAD da se suzdrži od korištenja vojne sile te je rekao da bi međunarodna zajednica trebala raditi na sprječavanju "daljnje eskalacije napetosti".

Pentagon je ranije optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicijskih partnera.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je rekao da su sve članice NATO-a uz Sjedinjene Američke Države kada je riječ o Bliskom istoku.

S druge strane, Teheran je zaprijetio snažnom odmazdom SAD-u nakon ubistva Solejmanija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...