TAKVA KATASTROFA SE NE PAMTI: Zemljotres je potpuno razorio glavni grad ove europske zemlje, u istoj minuti smrtno je stradalo 30.000 ljudi, nije ostao kamen na kamenu…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 26. Jan. 2020  

  • 0

Na današnji je dan 1531. godine glavni grad Portugala Lisabon pogodio razorni potres. Oko 4 sata ujutro zaljuljalo se tlo, nakon čega je uslijedio i tsunami. U svega nekoliko minuta u smrt je otišlo više od 30.000 stanovnika, a grad je potpuno razoren.

Vjeruje se da je potres prouzrokovan pomjeranjem rasjeda Donji Tagus, te da mu je prethodilo nekoliko udara slabijeg intenziteta koji su se dogodili 2. i 7. januara.

Oštećenja centra grada bila su velika. Jedna trećina građevina u gradu je potpuno uništena.

Suvremena izvješća govore o poplavi u blizini rijeke Tagus, brodovima bačenim na stijene, itd.

Zemljotres je pratilo nekoliko snažnih udara, a strah od drugog potresa bio je intenzivan. Kraljevinu Portugal nakon potresa uzdrmale su masovne histerije popraćene raznim vjerskim demonstracijama.

Ubrzo su se proširile glasine o katastrofi koja je bila „božanska kazna“ ( latinski: "Ira Dei" - gnjev Božja) i da je za sve kriva židovska zajednica.

Potres 1531., skupa sa potresom 1321., bili su u velikoj mjeri zaboravljeni do početka 20. stoljeća. Godine 1909., portugalske novine izvijestile su o otkriću nepotpisanog iskaza svjedoka o katastrofi. Godine 1919., u lisabonskoj je knjižari pronađeno pismo upućeno markizu iz Tarife, koje je detaljno opisivalo potres.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...