SEKS, INTRIGE I POLITIČKI BRAKOVI: Jedina engleska kraljica koja nikada nogom nije kročila na tlo te zemlje nadživila je i slavnog kralja, a iza sebe je ostavila velika djela…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 30. Mar. 2020  

  • 0

Glavna junakinja naše današnje priječe je jedina kraljica Engleske koja nogom nije kročila na tlo te zemlje.

Berengarija od Navare, bila je zakonita supruga kralja Rikarda Lavljeg Srca. Bila je kćer kralja Sanča VI. Mudrog od Navare, kraljevine na području današnje Španjolske.

Berengarija je bila i potomak slavnog Rodriga Díaza de Vivara, španjolskog nacionalnog junaka poznatog pod nadimkom El Cid. Rođena je 1165. godine, ali se ne zna precizan datum njezinog rođenja.

Berengarija je bila supruga Rikarda Lavljeg Srca od 1191. do njegove smrti 1199. godine. Njih dvoje nisu imali potomaka, a mnogi kroničari su dugo raspravljali o tome jesu li uopće i konzumirali brak.

Dok je bila engleska kraljica, u razdoblju od gotovo 8 godina, Berengarija nikada nogom nije kročila u Englesku, a za to vrijeme i njezin je suprug uglavnom boravio van zemlje boraveći na svojim velikim posjedima  u Francuskoj.

Berengarija je nadživjela Rikarda Lavljeg Srca za čak 31 godinu. Umrla je 1230. u dobi od 65 godina na teritoriju današnje Francuske. Pokopana je u opatiji L’Épau pokraj Le Mansa, koju je osnovala upravo ona.

Njen se grob nalazi samo nekoliko kilometara od područja gdje se u današnje vrijeme održavaju utrke 24 sata Le Mansa.

Povjesničarka Ann Trindade o Berengariji kaže da će ostati zapamćena kao dobročiniteljica nekoliko vjerskih zajednica i institucija, te kako je u svoje doba smatrana uzorom pobožnosti. Nadalje, život Berengarije jasno ilustrira ograničenja pod kojima su srednjovjekovne žene, čak i one aristokratskog porijekla, morale živjeti.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...