IMATE LI PROBLEMA SA SPAVANJEM POSLJEDNJIH DANA: Ovo su mogući uzroci

Možda nikad niste imali problema sa spavanjem, ali sada ih osjećate?

  • Zdravlje

  • 31. Mar. 2020  

  • 0

Zatvaranje u vlastita četiri zida utječe na sve aspekte života, pa tako i na spavanje. Možda nikad niste imali problema sa spavanjem, ali sada ih osjećate? Niste sami, taj problem pogađa mnoge pa su stručnjaci za britanski Metro popisali uzroke, ali i ponudili moguća rješenja, prenosi Index.hr.

Premalo boravite na danjem svjetlu

Mnogi sada uopće ne izlaze ili barem dok ne završe s poslom kod kuće pa nije čudno da se naši obrasci spavanja mijenjaju.

“Mnogi ne napuštaju kuću ujutro jer ne moraju na posao, u trgovinu ili u teretanu. Ako se tokom dana ne izlažemo sunčevoj svjetlosti, naš cirkadijanski ritam postaje neusklađen s našim ponašanjem”, pojašnjava personalni trener Aaron Brown te upozorava da se nedostatak izvorne sunčeve svjetlosti povezuje s promjenama vremena spavanja, trajanjem spavanja i njegovom kvalitetom.

Protiv toga se možete boriti tako da barem 30 do 90 minuta u danu provedete na danjem svjetlu, posebno u prijepodnevnim satima. Dovoljno je proviriti glavom kroz prozor.

Nedostatak rutine

“Važno je pokušati se pridržavati rutine buđenja i lijeganja u krevet. Teško je odoljeti kasnonoćnom filmskom maratonu, ali to biste svakako trebali izbjegavati”, smatra Brown.

Tjeskobni ste zbog previše vijesti

Opće je poznato da tjeskoba i narušeno mentalno zdravlje imaju negativan učinak na san. A trenutno, uz hrpu vijesti o koronavirusu i potresu u Zagrebu, vjerovatno ste pod stresom više nego inače.

Limitirajte čitanje i gledanje vijesti jer bi to moglo smanjiti anksioznost i pomoći da bolje spavate.

“Društvene mreže su odlična stvar, ali sada mogu ljude preopteretiti i probuditi nepotrebne strahove. Pokušajte pratiti vijesti samo jednom ili dvaput u danu i to kako biste se informirali o porukama nadležnih”, predlaže farmaceut Sid Dajani.

Spavaća soba više nije namijenjena samo spavanju

“Spavaće sobe nekada su bile rezervirane za spavanje, a danas su mjesta u kojima radimo, igramo se, zabavljamo i okupljamo”, kaže psihologinja Natalia Ramsden.

Naravno, to se može odraziti i na obrazac spavanja. Zato je važno odvojiti sobe u kući (ako je to moguće) za različite funkcije jer to će pomoći da vaš mozak spavaću sobu povezuje sa spavanjem.

“Nemojte iz kreveta gledati televiziju. Ukratko, u spavaćoj sobi izbjegavajte bilo kakve aktivnosti osim spavanja”, savjetuje trener Brown.

Premalo se krećete

Iako možda inače ne vježbate, vrlo vjerojatno se sada krećete manje nego ikad.

“Kretanje i tjelesna aktivnost utječu na kvalitetnu sna. Srećom, postoje brojne vježbe koje možete raditi i iz vlastite kuće pa se okrenite takvim navikama”, zaključuje psihologinja dr. Elena Touroni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...