AUSTRIJSKI POVRATAK U NORMALNO STANJE: Građani pohrlili u trgovine; Kancelar Kurz i dalje upozorava (FOTO)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je u utorak da su postignuti pomaci u obuzdavanju širenja  zaraze koronavirusa, ali da kriza još nije prevladana i uprkos otvaranju manjih trgovina stroge mjere ostaju na snazi.

  • Svijet

  • 14. Apr. 2020  

  • 0

"Bilježimo dobar napredak, epidemija usporava, ali bitka još nije dobijena i stroge mjere ostaju na snazi", rekao je na konferenciji za medije kancelar Kurz.

Naglasio je da Austrija ide u pravom smjeru, ali da je to "prvi korak na putu u normalizaciju stanja".

Austriji je i dalje potrebna velika disciplina, rekao je kancelar i zahvalio je Austrijancima na " nevjerovatnom odricanju" čime su omogućili put u novu normalizaciju stanja.

"Molim vas, izdržite, jer kriza još nije prevladana", upozorio je Kurz.

U Austriji su od utorka otvorene manje trgovine do 400 kvadratnih metara te veće prodavaonice s građevinskim i vrtnim materijalom uz obveznu provedbu strogih higijenskih standarda nošenja maski i držanje razmaka. 

U Austriji je evidentirano 14.069. zaraženih od kojih je ozdravilo 7633, a preminulo 384 pacijenata.

Provedeno je 151.769 testova.

"Stopa zaraženih već je desetak dana ispod tri posto, a cilj nam je postići  0,0 posto", rekao je ministar zdravstva i socijalne brige Rudolf Anschober i upozorio na odgovorno i potpuno provođenje mjera restrikcija kako se ne bi dogodilo da se broj novozaraženih poveća odnosno kako se ne bi moralo pritisnuti "nužnu kočnicu".

Anschober je napomenuo, da je prva faza u suzbijanju zaraze bila veliki uspjeh, ali da mjere restrikcija treba i dalje potpuno  poštivati.

Nakon najave o ublažavanju mjera i otvaranju nekih trgovina, Austrijanci su pohrlili u nabavku:

alt

alt

alt

alt

alt

(Jutarnji list / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...