NAKON SKANDALA SA VOLKSWAGENOM SVE SE MIJENJA: EU se konačno obračunava sa prozvođačima automobila koje pokreću dizel motori…

Emisije ugljičnog dioksida rastu, a Evropska unija donijela je stroge propise zbog kojih će proizvođači automobila plaćati kazne

  • Auto

  • 04. Jun. 2020  

  • 0

Iz godine u godinu nema pomaka, odnosno sve se može nazvati kontinuiranim nazadovanjem. Tako je prosječna emisija svih prodanih automobila i vanova u EU i Velikoj Britaniji bila 120.8 g/km CO2, odnosno dva grama više nego godinu prije.

U odnosu na navedeni podatak proizvođači automobila morat će sniziti emisije za čak 27 posto, ako žele ispuniti stroge propise za 2020. godinu 95 g/km CO2, naglašava Evropska komisija.

Uzrok rastu emisija najviše je činjenica da se nakon Volkswagenovog varanja s emisijama štetnih plinova mijenja struktura tržišta. Smanjuje se udjel dizelaša, a raste broj benzinskih vozila koja emitiraju više CO2. Unatoč pandemiji koronavirusa i velikim potresima na tržištu novih automobila Evropska unija nema namjeru ublažavati propise.

  • Tagovi:

  • vw

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...