VUČIĆU OPET NEĆE BITI DOBRO: Hashim Thaci otkrio šta je rekao istražiteljima u Haagu...

Predsjednik Kosova Hashim Thaci završio je četverodnevno davanje iskaza pred tužiocima Specijalnih vijeća Kosova u Haagu, javlja Anadolija.

  • Regija

  • 17. Jul. 2020  17. Jul. 2020

  • 0

Thaci je u izjavi medijima nakon izlaska iz zgrade Specijalnog tužilaštva izjavio da mu je drago što je četiri dana zaredom imao mogućnost da pruži svoje razjašnjenje svih pitanja koja su povezana s njegovim djelovanjem tokom ratnog perioda.

“Tokom ova četiri dana, potrudio sam se da razjasnim i da dam informacije o mojoj ulozi, mojim odgovornostima tokom rata, dakle tokom perioda koji pokriva Specijalni sud. Sve ovo vrijeme bio sam u pratnji ambasadora Prospera u svojstvu advokata”, kazao je Thaci.

‘Pravedna borba za slobodu’

Istaknuo je da smatra da je njegovo saslušanje bilo produktivno te da sada ostaje tužiocu i sudiji da na nepristran način ocijene njegovo svjedočenje.

“Ukoliko oni to urade na profesionalan način i nepristrano i časno, oni lako mogu doći do zaključka da ja nisam učinio nikakvu vrstu zločina i navodna kršenja”, kazao je Thaci.

Poručio je da je u svakom slučaju “njihova borba bila pravedna, jer je bila borba za slobodu”. Dodao je da je upravo zato Kosovo imalo podršku demokratkog svijeta, SAD-a, EU-a i NATO-a. Ocijenio je da je pokušaj da se isprlja borba Oslobodilačke vojske Kosova, pokušaj i da se isprlja humanitarna NATO intervencija.

Upitan za detalje saslušanja, kazao je da nema pravo da iznosi informacije o svom svjedočenju, ali je naglasio da nije ispitivan u vezi sa ijednim slučajem.

Kosovski predsjednik u ponedjeljak je počeo davanje iskaza na poziv Specijalnog tužilaštva, a 24. juna Tužilaštvo je objavilo da je predalo na potvrđivanje Specijalnim vijećima za optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

Krivična odgovornost za 100 ubistava

U optužnici koju je Specijalno tužilaštvo proslijedilo Specijalnim vijećima Kosova 24. aprila, navodi se da Thaci, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalna vijeća Kosova sa sjedištem u Haagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice.

Specijalna vijeća i Specijalno tužilaštvo Kosova su privremenog karaktera s konkretnim mandatom i nadležnošću u postupku za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga krivična djela prema zakonima Kosova, koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne republike Jugoslavije, odnosno protiv njih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...