POČELO SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE NA KOSOVU: Hashim Thaci i ostali se izjasnili da nisu krivi

Nakon izjašnjavanja optuženih, Specijalizovano tužilaštvo je započelo uvodnu riječ, za šta mu je odobreno najviše pet sati.

  • Regija

  • 03. Apr. 2023  

  • 2

Na početku suđenja u predmetu “Thaci i ostali" u Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu, bivši čelnici Oslobodilačke vojske Kosova, koji su optuženi za ratni zločin i zločine protiv čovječnosti, ponovo su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice, javlja Anadolija.

Odgovarajući na pitanje sudije da li razumije optužnicu, koja je djelimično izmijenjena od njegovog prvog izjašnjavanja o krivici, bivši politički lider Oslobodilačke vojske Kosova Hashim Thaci odogovorio je:

“Razumijem. Nisam uopće kriv”.

Također, Thaci je potvrdio svoju prvu izjavu pred sudom da nije kriv po svim tačkama optužnice, koje mu se stavljaju na teret.

I ostali optuženi u predmetu “Thaci i ostali”, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi ponovo su se izjasnili da nisu krivi po optužnici.

Nakon izjašnjavanja optuženih, Specijalizovano tužilaštvo je započelo uvodnu riječ, za šta mu je odobreno najviše pet sati.

Zatim će uvodnu riječ pročitati i zastupnik žrtava, koji na raspolaganju ima 45 minuta.

Nakon toga, svaki od četiri tima odbrane dobit će priliku da iznese uvodnu riječ. Njihovo izlaganje zakazano je za 4. april.

Hashim Taci, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi optuženi su po deset tačaka, šest tačaka ih tereti za zločin protiv čovječnosti, dok su u četiri tačke optuženi za ratni zločin.

Svaki od optuženih tereti se po osnovu individualne krivične odgovornosti u šest tačaka za zločine protiv čovječnosti: progon, zatvaranje, druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i prisilne nestanke lica. Pored toga, svaki od optuženih tereti se i u četiri tačke za ratne zločine, i to: protivzakonito i proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.

Nakon hapšenja od strane Specijalizovanog tužioca, Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi dovedeni su u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu 4. i 5. novembra 2020. godine. Thaci, koji je tada bio predsjednik Kosova, odmah je podnio ostavku na tu poziciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...