HASHIM THACI, OTVORENO: „Vodili smo bitku protiv genocidnog aparata, etničkog čišćenja i režima koji je izvršio masakre i genocide poput onih u Srebrenici…”

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je moguće da su možda napravili političke greške, možda političke ustupke, da je tačno da su prekršili zakone sistema Slobodana Miloševića, na šta je veoma ponosan kao narod i kao pojedinac, ali je dodao da je, također, tačno da nisu prekršili nijednu klauzulu međunarodnog prava ni pod kojim uslovima, kao i da je optužnica haškog Specijalnog suda cijena slobode.

  • Regija

  • 13. Jul. 2020  13. Jul. 2020

  • 0

Pred polazak za Haag kosovski predsjednik je u intervju za albansku televiziju Top Channel, govoreći o suočavanju sa Specijalnim tužilaštvom u ponedjeljak, rekao da će on preuzeti potpunu odgovornost za okolnosti stvorene u skladu s građanskim, ustavnim i zakonskim obavezama.

"Znam da je bila istorijska nepravda kada su osnovana ova Specijalizovana vijeća, ali želim da danas naglasim da je to bila veoma ozbiljna odluka Skupštine Republike Kosovo, ali strateški ispravna odluka, jer nam je potrebno povjerenje u zapadni svijet, posebno u naše saveznike, koji su nam pomogli u osvajanju slobode i nezavisnosti Kosova, kao što su SAD, NATO i EU", kazao je on.

Prilikom formiranja Specijalnog suda, prema Thaciju, Kosovo je bilo u situaciji da bira između nastavka puta s NATO-om, SAD-om i EU-om ili ostajanja u rukama zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova ili da pitanje Specijalizovanih komora bude prebačeno u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Stoga želim da naglasim da razumijem kritička mišljenja o uspostavljanju Specijalizovanih komora, ali i dalje čvrsto vjerujem u odbranu ispravne odluke Skupštine Republike Kosovo kao poštene i strateške odluke. Sada je na svima nama, kao saborcima i institucijama države, da budemo na čelu obaveza institucionalne stabilnosti za dobro upravljanje gledajući u budućnost, jer ponavljam da niko neće moći da promijeni istinu i istoriju", rekao je on.

"Kosovo je žrtva. Na Kosovu se desio genocid i etničko čišćenje, ali suočeni smo s ovom novom okolnošću, okolnošću plaćanja cijene slobode", kazao je kosovski predsjednik.

Kazao je da još nije odredio ko će voditi njegovu ekipu odbrane, ali da će doprinijeti otkrivanju istine i ostvarivanju pravde.

"Naš rat je čist, pravo iz građanskog, oružanog pokreta koji je kao osnovu imao mirnodopski pokret, koji je bio jedan od najuspješnijih pokreta na svijetu, jer je vodio bitku protiv genocidnog aparata, etničkog čišćenja i istovremeno protiv režima koji je izvršio masakre i genocide, poput onih u Srebrenici i šire", kazao je Thaci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...