SAM SVOJ DOKTOR: Uz pomoć ovog jednostavnog testa, za samo nekoliko minuta doznajte imate li zdravu štitnjaču…

Dr. Broda Barnes otkrio je još prije 50 godina da je temperatura našeg tijela dobar indikator aktivnosti štitnjače, posebno temperatura tijela odmah nakon buđenja.

  • Zdravlje

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

Napisao je knjigu o aktivnosti štitnjače s opisom raznih problema i bolesti do kojih može doći zbog smanjene aktivnosti ovog važnog organa.

Također je razradio i jednostavni kućni test koji možete primijeniti da biste provjerili stanje svoje štitnjače.
 

Barnov test

Prije spavanja uzmite toplomjer i dobro ga stresite - budite sigurni da je temperatura na njemu niža od 35 stepeni.

Sljedeće jutro, odmah nakon buđenja, stavite toplomjer ispod pazuha. Pripazite da između toplomjera i ruke nema odjeće. Ostavite toplomjer 10 minuta.

Nakon 10 minuta, očitajte rezultat i odmah ga zapišite. Rezultat je poznat kao "rana jutarnja bazalna temperatura". Normalna temperatura je između 36,5 i 36,8.

Temperatura može varirati zbog infektivnih bolesti i kod žena koje imaju menstruaciju. Zbog toga se preporučuje da napravite ovaj test ako ste zdravi i kada nemate mjesečnicu.
 

Rezultati testa

Ako je vaša temperatura između 36,5 i 36,8, vaša štitnjača radi normalno.

Ako je temperatura niža od 36,5, onda se radi o smanjenom radu štitnjače. Simptomi smanjenog rada štitnjače su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, hronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose, itd.

Ako je temperatura viša od 36,8, radi se o ubrzanom radu štitnjače ili infekciji u tijelu.

Radi tačnosti rezultata, preporučuje se da se test radi tri dana zaredom.

Ako je vaša temperatura iznad ili ispod granica normale, preporučuje se da se obratite ljekaru da biste dodatno potvrdili dijagnozu i dobili stručan savjet.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...