MEKTIĆ OGOLIO PRLJAVE PLANOVE GORDANE TADIĆ: "Kompletno Tužilaštvo se okomilo na mene, Osmana Mehmedagića i Ranka Debevca"

Federalni MUP podnio je izvještaj protiv bivšeg ministra, a sam Dragan Mektić kaže da je sve montirano u Tužilaštvu BiH, koje se okomilo na njega, Mehmedagića i Debevca.

  • Mini market

  • 21. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 0

Federalna uprava policije (FUP) prijavila je Tužilaštvu BiH Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH, Igora Golijanina, nekadašnjeg šefa Mektićevog kabineta, Slavka Bojića, direktora kompanije MMSCODE, te ovu banjalučku firmu zbog sumnje da su malverzacijama pri nabavci opreme za Graničnu policiju BiH oštetili budžet BiH za blizu 1,68 miliona KM.

Pregovarački postupak

U pitanju je nabavka koja je provedena nakon što je MUP Češke odobrio BiH oko 1.890.000 KM za jačanje zaštite granica Bosne i Hercegovine. Od tih sredstava, uz lampe, kupljeni su i dvogledi, dnevno-noćne kamere, uređaji za detekciju otkucaja srca, bespilotne letjelice itd.

U policijskom izvještaju FUP navodi da su Mektić i Golijanin 8. oktobra 2018. pokrenuli pregovarački postupak bez obavještenja o javnoj nabavci, iako prethodno uopšte nije procijenjena vrijednost nabavke prema cijenama opreme na tržištu.

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a u državnom Parlamentu, za Oslobođenje je demantovao navode iz izvještaja FUP-a.

- Prvo da kažem da se ne radi ni o kakvim budžetskim sredstvima, već je to donacija češkog ministarstva unutrašnjih poslova. To nema veze sa budžetom. Tako su i u ovom prvom slučaju, koji se sad vodi, rekli da je budžet oštećen, a, ustvari, radilo se o sredstvima Evropske unije. A druga stvar, to uopšte ne radi federalni MUP, to radi Tužilaštvo BiH. Tužiteljica koja vodi trenutni postupak protiv mene (Vedrana Mijović, op. a.) tražila je od MUP-a FBiH da dobije takav izvještaj. To je čista konstrukcija, u kojoj se nalazi niz netačnih podataka, ističe Mektić.

Dodaje kako je donacije iz Češke bila oko milion eura.

- Donio sam odluku da se sredstva odmah usmjere u opremanje Granične policije BiH. Zajedno sa Ambasadom Češke formirali smo projektni tim u kojem su bila dva predstavnika Ambasade. Taj tim je vodio projekat. Granična policija je radila tehničku specifikaciju i tačno navela koju opremu želi i izvršila procjenu vrijednosti te opreme. Po njihovom je to trebalo koštati oko 1,9 miliona KM. Pokušana su dva tendera redovna, a onda je to padalo na Komisiji za žalbe, da bi donator donio odluku da se ide u direktnu nabavku. Mi smo izvršili tu direktnu nabavku i cijena je niža nego što je procjenu izvršio GPBiH. Postoji dokumentacija u kojoj GPBiH kaže da oprema odgovara specifikaciji, govori Mektić, konstatirajući kako se Tužilaštvo BiH okomilo na njega i još nekoliko osoba.

Montirani procesi

- Dobio sam informaciju direktno iz vrha federalnog MUP-a da je MUP htio dostaviti samo traženu dokumentaciju, a da je tužiteljica insistirala da to ide u vidu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. To su učinili pod njenim pritiskom i to je tužiteljica koja se bavi sa mnom zadnjih 4-5 godina i ništa drugo ne radi. Kompletno Tužilaštvo se okomilo na mene, Osmana Mehmedagića i Ranka Debevca. Prvo naprave neke anonimke, zatim kažu formirali smo predmet i onda to guraju. Pored toga što tako rade, oni nemaju još nijedne osuđujuće presude i ja sam ubijeđen da je ni ovdje neće biti, zaključuje Mektić.

(SB / Oslobodjenje.ba)
 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...