AMERIČKI PROFESOR SERWER DECIDAN: "Bidenova pobjeda dobra je za NATO put Bosne i Hercegovine"

Profesor Univerziteta "Johns Hopkins" u Washingtonu Daniel Serwer kazao je za Vijesti.ba kako je pobjeda Joea Bidena dobra za Balkan i BiH.

  • Politika

  • 11. Nov. 2020  12. Nov. 2020

  • 1

Profesor Serwer kaže kako od Bidena možemo očekivati onakvu politiku kakvu je najavljivao i u predizbornoj kampanji.

 
„Jasno je rekao da će SAD podržati suverenitet i teritorijalni integritet svih balkanskih zemalja, posebno Bosne i Hercegovine, kao i Kosova, i njihove napore da se pridruže Europskoj uniji“, kaže Serwer.
 
Što se tiče pobjednika i gubitnika američkih izbora, Serwer je jasan.
 
„Biden je pobjednik. Trump je gubitnik“, kazao je Serwer ne ulazeći u dublje analize.
 
Milorad Dodik još uvijek nije čestitao Bidenu na pobjedi. Kako to komentirate?
 
„Koga briga?“, kratak je Serwer.
 
Na pitanje hoće li predsjednik Biden imati poseban tim za Balkan i ko bi mogao biti u tom timu, Serwer odgovara da se još uvijek ne zna.
 
Neki spominju i kako bi se Daniel Serwer lično mogao naći u tom timu. On kaže kako to nije tačno.
 
Kada je u pitanju značaj Bidenove pobjede za za sporazum između Srbije i Kosova, Serwer ističe kako će novi predsjednik zahtijevati obostrano priznanje.
 
„Biden će htjeti onaj sporazum koji uključuje uzajamno priznavanje, razmjenu ambasadora i prijem Kosova u UN. Ali nisam siguran da će ga dobiti. Predsjednik Vučić mi se čini nesklon tome“, smatra on.
 
Serwer zaključuje kako je Bidenova pobjeda dobra za NATO put Bosne i Hercegovine.
 
„Biden je dobra vijest za NATO i svaku zemlju koja se želi pridružiti. Oduprijet će se jače od Trumpa ruskom utjecaju u svijetu“, zaključio je profesor Daniel Serwer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...