FARUK KAJTAZ ZA „SB“ NAJAVLJUJE: „Probosanski blok ima određenu prednost pri izboru gradonačelnika grada Mostara, Čović je neutralizirao opoziciju kroz HNS...“

Politički analitičar Faruk Kajtaz, dobar poznavatelj prilika u Mostaru, analizirao je u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ protekle izbore te najavio mogući rasplet u gradu na Neretvi.

  • Politika

  • 28. Dec. 2020  28. Dec. 2020

  • 2

Hoće li Mostar, konačno, nakon 12 godina dobiti vlast kakvu zaslužuje, s obzirom na okolnosti, prebrojavanje glasova i “mrtvu trku”?

- Mostar će sasvim sigurno dobiti vlast, izbori se održavaju da bi se formiralo gradsko vijeće, a onda, prema odredbama statuta grada Mostara izabrao i gradonačelnik grada i predsjednik Gradskog vijeća i njegova dva zamjenika. Prema tome, izbori su nakon 12 godina održani i to je ono što je najvažnije u ovom trenutku, važno je da se cijeli proces dovede do kraja, da Centralna izborna komisija BiH verificira rezultate, da oni budu priznati i zvanični, a onda ćemo na kraju vidjeti gdje će nas to sve skupa odvesti.

Bakir Izetbegović i Dragan Čović (Foto: Arhiv)

Obično, kada govorimo o Mostaru, govorimo o dva politička bloka, a to je jedan probosanski i hrvatski politički blok i sada je već vrlo jasno da, prema do sada poznatim informacijama, laganu prednost ima probosanski blok, što mu daje određenu prednost pri izboru gradonačelnika grada Mostara, ali to nisu ni izdaleka jedini problemi s kojima će se budući sastav Gradskog vijeća suočiti, s obzirom da treba verificirati izmjene samog statuta grada Mostara, a za to je potrebna dvotrećinska većina. Jedna od tačaka sporazuma kojeg su ovog ljeta potpisali Izetbegović, Čović i lokalna rukovodstva ovdje u Mostaru je ta da na prvoj konstituirajućoj sjednici Gradsko vijeće izvrši i izmjene gradskog statuta, a upravo na osnovama sporazuma koji je potpisan ovo ljeto. U tom sporazumu, između ostalog stoji i preuzimanje jedne vrste, pomalo neodređene, ali jasno navedene odluke o ustavnim promjenama odnosno izmjenama Izbornog zakona vezanog za popunjavanje Doma naroda i izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Dakle, jedno vrlo komplicirano pitanje, ali ništa neobično kada je u pitanju Mostar.

Može li se dogoditi da po prvi put Mostar dobije ženu za gradonačelnicu?

- Sve je moguće. Nije Mostar imao tako puno gradonačelnika iza rata pa na ovamo, nije se tu puno mijenjalo, pogotovo u zadnjih 12 godina, jer je zapravo Ljubo Bešlić bio gradonačelnik bez izbornog legitimiteta, on je inače izabran iz sastava Gradskog vijeća kojem je istekao mandat, dakle to je vrlo diskutabilno, ali vlasti u Federaciji i međunarodna zajednica su zažmirili na oba oka. Po mom mišljenju nije uopšte važno da li će to biti žena ili muškarac, najvažnije u cijeloj priči je da dobijemo sposobnog političara koji će se moći suočiti sa ovom cijelom situacijom i nekoga sa dovoljno političke širine i dovoljno koalicijskog kapaciteta da okupi jedan širi krug političkih stranaka i koalicija.

Faruk Kajtaz (Foto: Skype / Screenshot)

Zbog odlika gradskog statuta koje su takve kakve jesu, Mostar može funkcionirati samo na osnovu nekakvih širih političkih koalicija, zbog tih minimalnih i maksimalnih kvota. Dakle, svi oni koji uspiju obezbijediti takvu političku podršku, mislim da bi mogli biti vrlo dobri gradonačelnici grada Mostara, ali veliko pitanje je kako uopće do toga doći jer Mostar je bio pun jedne šire priče koja se uključuje unutar Federacije Bosne i Hercegovine pa samim tim i Bosne i Hercegovine, pa čak i ukoliko to dovedemo u neku regionalnu vezu između Zagreba i Sarajeva, bio je i dio regionalne političke i geopolitičke priče. Da zaključim, dakle, mislim da nije bitno kojeg je pola gradonačelnik, najvažnije je njihovo opredjeljenje da rade i naprave takav jedan Mostar koji će biti dovoljno komotan za sve građane koji u njemu žive. Da li ima političke podrške za nešto takvo to ćemo tek vidjeti.

Kako komentirate izborne rezultate vodećih stranaka SDA i HDZ-a BiH? Naša stranka je u koaliciji s SDP-om ostvarila dosta dobar rezultat u Općini Stari grad, dijelom i u Jugozapadu gdje je treća po snazi, dok smo, u međuvremenu doznali da je HDZ BiH dobio novu alternativu u redovima hrvatskog korpusa!?

- Što se tiče Mostara, mislim da su se tu dogodile puno manje promjene nego u ostatku BiH, a i te promjene koje su se dogodile u ostatku BiH bojim se da su pomalo forsirane i evo vidimo u šta se ta promjena pretvorila konkretno u Banjoj Luci, dobili smo jednog novog mladog čovjeka, poprilično dinamičnog koji baš i ne pazi na svoje izjave. U Sarajevu se promjena opozicije u nekim važnim opštinama ne bi ni dogodila da nije došlo do raskola unutar SDA. Što se tiče Mostara, mislim da se tu nije ništa spektakularno dogodilo, HDZ BiH je stranka bez prave opozicije, sve je to neutralizirano kroz Hrvatski narodni sabor i mislim da Čović, dok postoji Hrvatski narodni sabor ne treba se uopšte bojati izbora, jer kroz njegovo djelovanje preusmjerava političku volju većine da glasaju za hrvatske narodne stranke.

Što se tiče bošnjačke političke scene u Mostaru, ona se podijelila na dva kolosijeka, bez obzira što se neke stranke vole kititi građanskim ili liberalnim predznakom, činjenica je da većinu glasova ipak dobivaju iz bošnjačkog političkog korpusa, dakle kako sad stvari stoje, SDP i Naša stranka su osvojili zajedno šest mandata, što je otprilike duplo bolje nego u posljednjem sazivu Gradskog vijeća kada je SDP imao tri svoja predstavnika. To je recimo nekakav napredak, međutim to uopće ne garantira neku strašno bitnu ulogu u sastavu Gradskog vijeća.

Faruk Kajtaz (Foto: Arhiv)

Naravno, sve je moguće, bez te, uslovno rečeno, liberalno lijeve opcije, teško da će se moći sastaviti vlast po principu većine probosanskih stranaka odnosno, sa druge strane gdje imate koaliciju za Mostar koja je predvođena sa SDA. Dakle, ta pozicija lijevog centra je u neku ruku komotna, ali i vrlo zahtjevna, jer bi se oni trebali odrediti u jednom trenutku za onu političku opciju koju će podržati, a što bi dio njihovih birača koji ih je birao upravo zbog toga što su neopredjeljeni vjerovatno mogao doživjeti kao neku vrstu političke izdaje.

U ovom trenutku ne bih isključio niti mogućnost nekog novog dogovora velike koalicije između HDZ-a BiH i SDA, to su dvije ubjedljivo najjače političke stranke u novom sazivu Gradskog vijeća grada Mostara, a osim toga Mostar se nekako namjestio kao mogući fini novi početak u odnosima te dvije stranke, pogotovo što je Čović već ranije govorio kako je Mostar dio tog paketa sa Predsjedništvom i Domom naroda, pa mislim da i dio međunarodne zajednice gleda na to na taj način da bi se preko Mostara eventualno moglo doći i do rješenja nekih puno važnijih pitanja na nivou države i Federacije BiH kao entiteta. Da zaključim, u Mostaru ništa nije nemoguće i sve je moguće, dakle, to je jedan vrlo zanimljiv grad u svakom smislu pa i političkom. Vidjet ćemo kako će se ti odnosi odvijati, ko će koga podržati, da li ćemo dobiti nekog novog gradonačelnika koji dolazi iz struke humanističkih, zdravstvenih nauka ili će to opet biti neko drugi…

Mostar ima svoja specijalna pravila izbora i gradonačelnika i načina funkcionisanja Gradskog vijeća tako da ćemo to tek vidjeti i mnogo stvari će, po mom mišljenju, zavisiti od generalnih odnosa na relaciji Čović - Izetbegović.

Koje bi, prema Vašem mišljenju, bio idealno rješenje za Mostar?

- Moje mišljenje je da bi u Mostaru najpošteniji bio neposredni izbor gradonačelnika.

(Razgovarao: M. Iličić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...