VRIJEME JE ZA SELEKCIJU: U frižideru sigurno čuvate ovih 10 neprijatelja zdravlja

Ovaj tekst objavljen je na stranici "Ordinacija.vecernji.hr", a mi ga prenosimo u cijelosti.

  • Zdravlje

  • 03. Jan. 2021  03. Jan. 2021

  • 0

Zagledate li se malo bolje u unutrašnjost vašeg hladnjaka, sigurni smo da ćete u njima pronaći barem 5 od ovih 10 namirnica kojima tamo nije mjesto:

1. Voćni jogurti

Jogurt s okusom jagode, borovnice ili vanilije mnogima je omiljeni doručak ili međuobrok, a rijetki znaju da sadrži tri puta više kalorija od običnog jogurta.

2. Kečap

Pokušavate smanjiti unos šećera, ali kečap i dalje zauzima počasno mjesto u vašem hladnjaku? Izbacite ga! Ovaj popularni umak sadrži 4 grama šećera u jednoj jušnoj žlici. Jedite krumpiriće i jaja bez kečapa ili ga zamijenite s domaćom, ljutom marinadom.

3. Majoneza

Žlica ovog božanstvenog dodatka sendvičima sadrži 110 kalorija. Ista količina Dijon senfa sadrži 15 kalorija, ali koga briga! Majoneza je kraljica svakog sendviča, zato je izbacite iz hladnjaka – to je jedini način da je prestanete konzumirati.

4. Hrenovke

Trajne suhomesnate i prerađene proizvode stručnjaci povezuju s rakom debelog crijeva i želuca. U te proizvode ubrajamo hrenovke, šunke, kobasice ili sušenu govedinu koje većina ljudi svakodnevno konzumira.

5. Tonik

Užvate u trendu ispijanja džin tonika? Onda morate znati da se kinin, koji toniku daje jedinstveni gorak okus, zaslađuje s otprilike 100 kalorija na bočicu tonika od 2 dcl – to je gotovo ista količina šećera koju sadrži Coca-cola. Umjesto tonika, za koktele radije odaberite običnu soda vodu i obogatite je limetom. Učinak je isti, a ima puno manje kalorija.

6. Kremasti umaci za salatu

Ovi ukusni umaci najčešće obiluju nezdravim mastima. A gdje je masnoća, obično ima i šećera, soli ili umjetnih zaslađivača te brojnih sastojaka čije nazive je teško i izgovoriti. Radije začinite salatu maslinovim uljem uz malo soli i octa - jednostavno i ukusno.

7. Smrznuti pomfrit

U restoranima brze prehrane teško je odoljeti, a da uz omiljeni hamburger ne naručite porciju pomfrita i to je donekle razumljivo. Nemojte si zato otežavati život i čuvati u zamrzivaču, pored smrznutog špinata, ovu ukusnu, masnu i kaloričnu namirnicu. Budimo iskreni: ako pored špinata držite pomfrit, teško ćete se odlučiti za špinat.

8. Kiseli krastavci

Kiseli krastavci koje kupujete u trgovinama sadrže velike količine soli zbog čega ih treba izbjegavati u širokome luku. S druge strane, svježi krastavci izvrstan su odabir jer sadrže puno vode potrebne vašem organizmu. Također, bogati su antioksidantima i učinkoviti u sprečavanju upalnih procesa u organizmu. Dakle, kupite svježe krastavce, a želite li im pojačati okus učinite to s malo octa. Možete dodati i sol, ali vrlo malu količinu.

9. Gotova smrznuta pizza

Prosječna smrznuta pizza prava je kalorijska bomba. Uz približno 1900 kalorija, ona sadrži i 30 grama zasićenih masti i 5 miligrama natrija. Umjesto pizze u zamrzivač spremite bobičasto voće i povrće – vaše srce biti će vam zahvalno!

10. Pivo

Popijete li jedno pivo nakon posla, to čak može imati pozitivan učinak na vaše zdravlje. Ipak, to ne znači da biste u hladnjaku uvijek trebali imati paket od 6 limenki piva jer ćete vjerojatno često posezati za njima. Usto što se radi o praznim kalorijama, previše alkohola vodi ravno u zdravstvene poteškoće, mamurluk i - ne daj bože - alkoholizam. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...