SVE SE PROMIJENILO PREKO NOĆI: Vlasnici električnih automobila se hvataju za glavu, ovo ni u snu nisu očekivali

Električni automobili nove su zvijezde globalne mobilnosti. No, njihova prednost u odnosu na benzince i dizelaše je upitna, barem kad su u pitanju realni troškovi.

  • Auto

  • 08. Jan. 2021  08. Jan. 2021

  • 1

Njemački kupci električnu energiju u kućanstvu plaćaju, u prosjeku, oko 30 centi po kilovat-satu. Punjenje električnih vozila znatno je skuplje, ali koliko?

Firma za usluge punjenja "Plugsurfing" povisit će cijene 15. januara 2021., ubuduće će korisnici na punionicama s izmjeničnom strujom (AC) plaćati 49 centi, a na stanicama za brzo punjenje istosmjernom strujom (DC) 69 centi. Na posebno brzim punionicama Ionity snage do 350 kilovat-sati snage punjenja ubuduće će trebati izdvojiti 1,09 eura po kilovat-satu. Naplata direktno putem Ionityja mnogo je jeftinija pa se struja nudi za 79 centi po kilovat-satu.

Do sada je "Plugsurfing" naplaćivao 44 centa na AC punjaču, 54 centa na DC punjaču i 84 centi na Ionity punjaču. Plugsurfing opravdava nagli rast cijena sa 19 posto povećanja PDV-a i prilagodbom troškova.

Malom električnom automobilu poput Opela e-Corse treba oko 16 kWh/100 km (tvornički podaci). Dakle, to je u najjeftinijoj varijanti 8 eura za 100 kilometara, dok dizelska Corsa (4,0 litra/100 km) košta manje od pet eura za 100 kilometara. Za punjenje na najbržem punjaču (vozila koja podržavaju brzo punjenje) 100 kilometara koštat će više od 16 eura. U "Plugsurfingu" tvrde da su najveća mreža punionica u Njemačkoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...