NAUČNIK IVAN ĐIKIĆ UPOZORAVA: "Nije još gotovo, tri mutacije predstavljaju globalnu prijetnju..."

Naučnici su do sada otkrili više različitih mutacija koronavirusa, ali samo su tri ona koja globalno predstavljaju prijetnju, jer se brže šire i mogu izbjegavati protutijela. 

  • Regija

  • 23. Jan. 2021  23. Jan. 2021

  • 0

- Pojava novih sojeva predstavlja izazov, jer su svi oni pokazali da se brže šire u populaciji. Mutacije potječu iz Engleske, Južne Afrike i Brazila i njihova opasnost leži upravo u tom bržem širenju. Ne uzrokuju veću smrtnost i klinička slika kod oboljelih se ne razlikuje od dosadašnje, ali ono što zabrinjava je podatak da se mutacije odvijaju na proteinu S na kojem smo stvorili i sva do sada odobrena cjepiva - pojašnjava prof. dr. sc. Ivan Đikić s Goethe instituta u Frankfurtu ističući kako je, prije svega, važno ustanoviti gdje su se i kako mutacije pojavile.

Kako je objasnio, narušen imunološki sistem moguć je kod pacijenata s tumorskim ili autoimunim bolestima.

- Zbog slabog imunološkog odgovora i plazme rekonvalescenata, evolucija virusa u pojedincu je bila produžena i zato su se, vjerojatno, pojavili novi sojevi. Čini mi se da su za sada najopasniji sojevi iz Južnoafričke Republike (B.1.351) koji uz mutacija engleskog soja (B 1.1.17) imaju još dvije dodatne mutacije na S-proteinu (K417N i E494K) koje omogućuju virusima brzo vezanje i ulazak u ljudske stanice, a mogu utjecati i na kvalitetu imunološkog odgovora na te sojeve - kazao je prof. Đikić, piše 24sata.hr. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...