DŽENAN ĐONLAGIĆ OTVORENO: "Novi gradonačelnik Mostara ne treba biti iz redova HDZ-a"

O potezima SDP-a i Naše stranke u Tuzlanskom kantonu, radu Vijeća ministara, pregovorima u Mostaru i novoj politici SAD-a govori Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a.

  • Politika

  • 29. Jan. 2021  29. Jan. 2021

  • 1

Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte i državni poslanik, kaže za "Oslobođenje" da je apelacija Borjane Krišto nije ništa drugo do “pokušaj rušenja Suda BiH, koristeći poziciju predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH.

O političkim dešavanjima u Mostaru i Tuzli kaže da HDZ u Skupštini TK, kao zakonodavnom tijelu koje direktno biraju građani, nema zastupnika. SDP i NS su prihvatili Čovićev koncept tzv. legitimnog predstavljanja. Nula zastupnika HDZ-a, a onda ministar zdravstva u Vladi TK iz reda hrvatskog naroda, i to ekskluzivno iz HDZ-a. Ovakvu direktnu manifestaciju političke izdaje borbe za građanski koncept u BiH nismo dugo vidjeli, kaže Đonlagić.

PREDSJEDNIK DF-A ŽELJKO KOMŠIĆ DAO JE PODRŠKU POTPREDSJEDNICI NAŠE STRANKE IRMI BARALIJI U KANDIDATURI ZA GRADONAČELNICU MOSTARA, ŠTO JE IZ BH BLOKA DOČEKANO NA NOŽ, DOK SU SE SABIRALI REZULTATI KRAĐA UNUTAR KOALICIJE ZA MOSTAR, U KOJOJ JE FRONTA NAJGORE PROŠLA. ŠTA DALJE?

- Jedno je ključno, novi gradonačelnik Mostara ne treba biti iz redova HDZ-a. To bi morao biti strateški politički cilj stranaka iz Koalicije za Mostar i BH bloka i to je ono što je najvažnije za dalje. Sve drugo je manje važno, pa i pitanje personalnog izbora kandidata ili kandidatkinje za tu poziciju. Koliko god vremena treba potrošiti u razgovorima, vrijedi, ali da se postigne konačni dogovor.

NEURALGIČNA TAČKA

​Još želim vjerovati da će ljudi koji budu uključeni u razgovore, a koji svakako trebaju biti iz samog grada Mostara, imati na umu važnost trenutka i prilike da se na čelu tog grada prekine vladavina HDZ-ovog Ljubića. Svaka situacija u kojoj Koalicija za Mostar i BH blok ne bi postigli konačni sporazum, upravo bi značila i nastavak vladavine HDZ-a na mjestu gradonačelnika.

HOĆE LI DEŠAVANJA U MOSTARU I TUZLI, A NA KONCU I U FEDERALNOM PARLAMENTU, UTJECATI NA TO DA DF POSTANE OPOZICIJA? JE LI ONDA MOGUĆA SARADNJA S BH BLOKOM?

- Ovo što su SDP i Naša stranka uradili u Tuzlanskom kantonu je početak kraja socijaldemokratije, u najširem značenju ovoga pojma, i to s dalekosežnim negativnim političkim implikacijama. Vratili su u vlast i politički život Mirsada Kukića i PDA, a najbolje stanovnici TK-a znaju šta to znači i siguran sam da im ovaj politički potez neće oprostiti. PDA u vlasti Tuzle je pitanje kantonalnog nivoa vlasti i o tome će konačni politički sud dati glasači u tom kantonu na izborima 2022. Znamo da je NS javno proklamirao jasno NE sa PDA, dok SDP ponavlja iz sedmice u sedmicu kako neće s nacionalnim strankama. Jesu li to PDA i HDZ s kojima su već krenuli u vlast, građani će sami prosuditi. S druge strane, to što su uradili i uveli Dragana Čovića i HDZ u Vladu TK-a, imat će mnogo šire negativne posljedice.

KAKO OCJENJUJETE RAD VIJEĆA MINISTARA U KOJEM PARTICIPIRA I DF, TE KAKO TUMAČITE IZJAVU BAKIRA IZETBEGOVIĆA DA SDA OZBILJNO RAZMIŠLJA O SMJENI VIJEĆA MINISTARA?

- Ono što evidentno nedostaje u dinamici rada Vijeća ministara BiH su prijedlozi novih zakona. Posebno bih volio da u 2021, koja je još i godina bez izbora, dođe do prijedloga novih zakona koji će se referirati na Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU. Tu, prije svega, mislim na prijeko potrebnu reformu pravosuđa (VSTV-a) i sistem javnih nabavki u BiH. Ako bismo ovo usvojili u toku ove kalendarske godine, do narednih izbora u oktobru 2022. mogli bismo realno dobiti kandidatski status za članstvo u EU. Ne čekajući Vijeće ministara BiH, zastupnici Kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH su u zakonodavni postupak već uputili set zakona iz gore navedenih oblasti. Ako je Vijeću ministara BiH u političkom smislu problem što je predlagač samo jedan klub, neka slobodno preuzme prijedloge zakona koje smo izradili i dostavili, raspravi na sjednici VMBiH, zajedno usvoji, te predloži državnom Parlamentu kao svoje prijedloge.

NEDAVNO STE PODSJETILI JAVNOST NA POSLJEDICE OBARANJA PRIJEDLOGA NOVOG ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA BIH, GDJE STE NAVELI DA SU HDZ I SNSD, UZ POMOĆ TIHE NEZAINTERESOVANOSTI I NEKIH DRUGIH PARTIJA NA USTAVNOPRAVNOJ KOMISIJI, BLOKIRALI TAJ PRIJEDLOG. KO JE SVE ZAINTERESOVAN ZA STANJE KAKVO IMAMO?

- Činjenica je da su zastupnici HDZ-a, SNSD-a i uz suzdržanost zastupnika SDS-a zaustavili prijedlog DF-a, tj. novi zakon o javnim nabavkama. To su u posljednjih šest mjeseci učinili dva puta, na Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma PSBiH. Zbog toga još nije ni došao na dnevni red redovne sjednice Predstavničkog doma. Proces javnih nabavki je neuralgična tačka netransparentnosti, zloupotreba javnog novca, organizovanog kriminala i leglo korupcije. To se mora mijenjati sistemskim, modernim zakonom koji je usklađen sa direktivama EU. Takav prijedlog smo ponudili i istrajavamo na tome da dođe pred zastupnike i delegate.

KAKO GLEDATE NA ZAHTJEV BORJANE KRIŠTO USTAVNOM SUDU BIH, U KOJEM OSPORAVA DIO AKTA KOJI SE ODNOSI NA APELACIONO ODJELJENJE SUDA BIH?

- Kao pokušaj rušenja državne pravosudne institucije, Suda BiH, koristeći poziciju predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Teži se pokušaju ukidanja Suda BiH i to bi značilo zaustavljanje donošenja pravomoćnih presuda za ratne zločine, te za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije. Prosudite sami ima li i u ovome motiva za takav potez. Također, motiv političke prirode, ali ne manje bitan, može se posmatrati i u kontekstu još jednog u nizu pokušaja pritiska da se dobiju izmjene Izbornog zakona BiH, po željama predstavnika HDZ-a, s ciljem cementiranja etničkog koncepta uređenja države. Što se nas iz DF-a tiče i sve dok nas ima u bh. institucijama, to nikada proći neće!

ŠTA OČEKUJETE OD POBJEDE BIDENA? HOĆE LI BIH S NOVIM AMERIČKIM PREDSJEDNIKOM KONAČNO BITI POD SIGURNOSNIM KIŠOBRANOM NATO-A I HOĆE LI NAŠA ZEMLJA POSLATI SLJEDEĆI PROGRAM REFORMI U BRUXELLES?

- Njegova inauguracija za američkog predsjednika stavlja nas pred najvažnije četiri godine sa aspekta realizacije već usvojenih i na zakonskoj snazi vanjskopolitičkih ciljeva naše države. Aktuelno Predsjedništvo BiH je 2019. godine samo potvrdilo naš vanjskopolitički cilj slanjem prvog ANP-a u sjedište NATO-a u Bruxellesu.

ODLUKA JE NA EU

Sada imamo novu priliku, jer s druge strane imamo sagovornika i prijatelja BiH koji će s Bidenom konačno biti pod sigurnosnim kišobranom NATO-a. To je strateški interes svima nama koji živimo ovdje, ali je istovremeno i strateški interes SAD-a, kako bi se s pitanjima nesigurnosti i tenzija konačno završilo u cijeloj jugoistočnoj Evropi. Članstvom BiH u NATO-u završavaju se aspiracije komšija i susjeda prema ugrožavanju suvereniteta naše države. BiH u NATO-u tek tada ima trajni mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu.

 

JE LI JEDINO RJEŠENJE DA SE MIGRANTI VRATE U SVOJE ZEMLJE, A DOK ČEKAMO NA REALIZACIJU TAKVIH SPORAZUMA, MISLITE LI DA JE RJEŠENJE DA SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA UĐE U SVE KAMPOVE?

- BiH, njeni građani i institucije nisu uzrok migrantske krize, nego je uzrok van njenih granica. Zašto nas EU kažnjava sa ovom krizom, već postaje relevantno pitanje. Građani BiH su humani i suosjećajni za sve patnje i nesreće tih ljudi. Nama ne treba novac iz EU za rješavanje migrantske krize. Jedino rješenje je da institucije Evropske unije i njene punopravne članice donesu odluku da prime migrante, jer oni žele da idu ka zemljama članicama. Migranti ne žele trajno ostati u BiH, pa valjda je to danas svima jasno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...