NIKOLIĆ POTPUNO DIREKTAN: Film o Jasenovcu je uspješan marketinški projekt VUČIĆA I NJEGOVOG REŽIMA

Nikolić kaže da su aktuelni dvostruki standardi kada je riječ o zločinima i da “ne postoje srpski zločini, postoje zločini pojedinaca” i da u tom kontekstu Srebrenica ne može biti srpski zločin, kao što Jasenovac nije hrvatski.

  • Regija

  • 26. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 3

Urednik portala Talas.rs  Miloš Nikolić rekao je danas u emisiji "Među nama" da je film o Jasenovcu uspješan marketinški projekat Aleksandra Vučića i njegovog režima, kao i da ne može postojati kolektivna krivica jednog naroda. Nikolić je istakao i značaj izvještaja Evropskog parlamenta o aferma u Srbiji, jer će poljuljati imidž stabilnosti aktuelne vlasti.

Nikolić kaže da su aktuelni dvostruki standardi kada je riječ o zločinima i da “ne postoje srpski zločini, postoje zločini pojedinaca” i da u tom kontekstu Srebrenica ne može biti srpski zločin, kao što Jasenovac nije hrvatski.

Nazivanjem bilo kod zločina “srpskim”, propuštamo priliku za iskupljenje, smatra on, prenosi Nova S.

U prilog tome govori činjenica da je Bosna i Hercegovina 2007. godine tužila Srbiju za genocid, a sud je presudio da Srbija nije odgovorna kao država za zločine počinjene u Srebrenici.

Omiljeni mentalni okvir raspadom Jugoslavije postala je “opsednutnost nacionalizmom”, na čemu su neke države izgradile svoj identitet.

 Kada je reč o filmu “Dara iz Jasenovca”, Nikolić smatra da nije u fokusu njegova umetnička vrednost, već postizanje političkih poena.

“Upotreba filma je uspešan marketinški projekat Aleksandra Vučića i vladajućeg režima”, navodi on.

Reakcije koje je film izazvao, kao i opšta zbunjenost i nemir u narodu, po Nikoliću imaju nekoliko utemljenja. Prije svega, to su objektivni istorijski momenti, jer “srpski narod nije dobio satisfakciju po pitanju kažnjavanja genocida nad Srbima u Hrvatskoj”. Zatim, postoji nekoliko podataka o tačnom broju žrtava Jasenovca, što stvara “mitove o brojevima”, istakao je Nikolić. Naposlijetku, “režim koristi film da plasira uzbunu nacionalnog karaktera”.

Izvještaj Evropskog parlamenta o brojnim aferama u Srbiji postavio je pitanje može li Brisel da natjera predsjednika Vučića da konkretno odgovori na pitanja o njima, kao i da javnost konačno svjedoči rasvetljenju tih afera.

Nikolić kaže da je ovo važno, jer “Evropa prvi put ukazuje na probleme u Srbiji”.

Kada se predsjednik sretne sa evropskim zvaničnicima, “neće biti priče o vladavini prava, nego će ga pitati kako ide proces oko Krušika i Jovanjice”, istakao je Miloš Nikolić. Ovo može dovesti do određene destabilizacije vlasti, jer “je Vučićevom režimu fundamentalno značajan imidž stabilnosti”.

Govoreći o izborima u Srbiji i domaćoj opoziciji, on kaže da je u toku “satanizacija opozicije, ali ona ima svoje boljke, sa recidivima iz stare DS”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...