STIGLI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA ČUVENOG NJEMAČKOG INSTITUTA: Sada je jasno prenose li zarazu vakcinisani protiv koronavirusa!

Ministar Spahn poziva se na izvještaj državnog epidemiološkog instituta RKI.

  • Svijet

  • 05. Apr. 2021  05. Apr. 2021

  • 0

Njemački Institut “Robert Koch” (RKI) objavio je kako kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prijenosa zaraze, nakon čega je njemački ministar zdravstva u nedjelju najavio ublažene mjere za imunizirane.

“Ko je u potpunosti vakcinisan, u budućnosti se mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na koronavirus“, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika "Bild", prenosi Hina.

Ministar Spahn pritom se poziva na izvještaj državnog epidemiološkog instituta RKI, iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane, mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

Vakcinisane osloboditi testova i karantina

“Prema najnovijim spoznajama, rizik prijenosa virusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15 dana nakon primanja i druge doze vakcine, manja je nego kod osoba s negativnim testom na koronavirus“, proizlazi iz izvještaja RKI-ja.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine, trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantina.

Ministar zdravstva rekao je kako je izvještaj instituta poslao saveznim pokrajinama u subotu te kako bi se vakcinisane osobe što prije trebale osloboditi obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisani bi tako mogli imati pristup uslugama poput frizera ili ulaska u trgovine ili muzeje gdje se zahtijeva negativni test.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...