UKOLIKO VAS MUČE NADUTOST, BOL U ŽELUCU I STOMAČNI PROBLEMI: Ovo su prirodni pripravci za bolju probavu, sve je vrlo jednostavno…

Oslabljena probava može izazvati nadutost, bol u želucu i crijevima, loše raspoloženje i letargičnost.

  • Zdravlje

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 0

Aktiviranjem probavnih sokova možete ponovno "zapaliti" plamen u želucu i potaknuti probavu da radi punom snagom.

Time ćete podignuti energiju i raspoloženje i vratiti organizam u akciju u punom zamahu. 


Limun i jabučno sirće


Kiseli okus pomaže potaknuti proizvodnju želučane kiseline.

Time daje lagan poticaj probavnom sistemu i priprema ga na hranu s kojom ćete početi dan. 

Iscijedite pola limuna u 250 ml tople ili mlake vode i popijte napitak pola sata prije doručka.

Činite to svaki dan da poboljšate proizvodnju probavnih sokova.

Još jedna kisela namirnica čini dobro probavi: jabučno sirće!

Nalijte jedan ili dva prsta sirćeta u čašu od 2 dcl, dodajte vodu, nakapajte malo limuna i pijuckajte tokom dana.


Komorač


U Indiji, sjemenke komorača (lat. Foeniculum vulgare) često se poslužuju za poboljšavanje probave poslije jela i za osvježavanje daha.

Dok ih grickate, ove sjemenke oslobađaju tvar zvanu terpenoid anetol.

Ona poboljšava peristaltiku crijeva i zaustavlja gastrointestinalne grčeve. 

Sjemenke djeluju antispazmodično, ublažavaju nadutost, istjeruju plin i smiruju pokvaren želudac.

Sjemenke komorača kratko prepecite ili ih sirove posipajte preko jela. 


Fermentirana hrana


Ako imate probleme sa probavom, iskušajte fermentirano povrće kao što je kiseli kupus.

Fermentirana hrana je puna probiotika, koji potiskuju štetne bakterije iz crijeva.

Stoga mogu olakšati nadutost, vjetrove, proljev, zatvor i druge probavne tegobe. 

Ako niste ranije jeli ovu hranu, počnite s niskim dozama. Prvih dana uvedite u dnevni jelovnik kašiku fermentiranog povrća ili organsku juhu od misa prije jela.

Tokom prvih mjesec dana, postepeno podižite dozu do četvrtine šoljice.


Začinite hranu


Glavni aktivni sastojak ljute crvene paprike kapsaicinpomaže ljudskom tijelu da bolje probavlja hranu.

To čini tako što potiče želučane sokove i povećava dotok krvi do stijenki želučane sluznice.

Osim što unapređuje probavu, ljuta papričica djeluje antidepresivno, jer kapsaicin potiče neke hormonalne procese koji donose osjećaj ugode.

Ne bojte se začiniti hranu s malo ljute paprike ili iskušati svoj vlastiti slatki umak od čilija.

Sastojci

  • pola šoljioce jabučnog ili rižinog sirćeta
  • pola kašike praha stevije
  • 1/4 čaše vode
  • čehno bijelog luka
  • pola do jedne kašike smrvljenog suhog čilija
  • par zrnaca himalajske soli  
  • jedna kašika kukuruznog škroba prethodno otopljenog u tri kašike hladne vode  


Priprema

Ubacite sve sastojke u tavu, lagano grijte desetak minuta, dodajte kukuruzni škrob i grijte još dvije minute. Pohranite u hladnjaku.

Obratite pažnju da je pola kašike čilija dovoljno za ukus većine. Cijela kašika predviđena je za one koji zaista obožavaju ljuto.

Nemojte koristiti čili ako imate čireve ili refluks želuca (GERB).


Đumbir


Ljutkasti đumbir prati glas idealnog sredstva za ublažavanje mučnine.

Đumbir opušta probavni trakt i dopušta hrani da prolazi kroz njega glatko, bez zadržavanja. Pomaže boljoj asimilaciji i apsorpciji hrane.

Grickajte komadić svježeg đumbira prije svakog obroka Ili napravite čaj od korijena đumbira.

Trebat će vam 2,5 cm sirovog korijena. Kuhajte ga 30 minuta u 300 ml vode.

U nastavku pogledajte još neke korisne recepte za ublažavanje stomačnih problema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...