OGLASILI SE EU LIDERI: Osudili postupak bjeloruskih vlasti koje su uhapsile opozicionog aktivistu Romana Protasevicha

"To je potpuno neprihvatljivo. Bjelorusku vladu smatramo odgovornom za bezbjednost svih putnika tog aviona. Svim putnicima mora biti omogućeno da odmah nastave putovanje", naveo je Borrell.

  • Svijet

  • 23. Maj 2021  24. Maj 2021

  • 0

Lideri EU su danas osudili postupak bjeloruskih vlasti koje su uhapsile opozicionog aktivistu i novinara Romana Protasevicha, putnika aviona preusmjerenog na Minsk, i apelovali da svima na tom letu omoguće nastavak puta.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je da EU „pažljivo prati“ dešavanja u vezi s današnjim letom aviokompanije Ryanair od grčke Atine do litvanskog Vilnjusa koji je, kako je kazao, „primoran da sleti u Minsk zbog navodne bezbjednosne prIjetnje“, piše Nova.rs.

„To je potpuno neprihvatljivo. Bjelorusku vladu smatramo odgovornom za bezbjednost svih putnika tog aviona. Svim putnicima mora biti omogućeno da odmah nastave putovanje“, naveo je Borrell.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel  takođe su pozvali Bjelorusiju da „pusti sve putnike“ da idu.

Njemačka je zatražila „hitno objašnjenje“ od Bjelorusije o presretanju aviona u kojem je bio Protasevich i njegovom hapšenju.

„Zahtjevamo momentalno objašnjenje od vlade Bjelorusije o preusmjeravanju ka Minsku leta Ryanaira između članica Evropske unije i navodnom hapšenju novinara“, naveo je visoki zvaničnik njemačkog ministarstva spoljnih poslova Miguel Berger.

Protasevič je koosnivač kanala u aplikaciji Telegram, ključnog za razmjenu informacija među protivnicima predsjednika  Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Bjeloruske vlasti, koje su prošle godine proglasile taj kanal za ekstremistički zbog korištenja za organizaciju masovnih demonstracija protiv Lukašenka, saopštile su danas da su uhapsile Protasevicha na aerodromu u Minsku nakon što je avion u kojem je bio preusmjeren ka tom gradu zbog prijetnje bombom.

Lukašenkov kabinet je naveo da je prijetnja bombom primljena dok je avion bio iznad Bjelorusije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...