"SLOBODNA BOSNA" ISTRAŽILA; ŠTA KAŽU STRUČNJACI: Može li zabrana pušenja zaista izazvati ekonomske posljedice?

Ekonomisti kažu “da”. Profesorica Svetlana Cenić za “SB” podsjeća da je pad prometa ugostiteljima u četvrtom kvartalu 2020. godine bio 47 posto, a prihodi od smještaja 62 posto.

  • Ekonomija

  • 27. Maj 2021  27. Maj 2021

  • 0

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH sa 63 glasa za, tri protiv i dva suzdržana usvojio je jučer predloženi Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, kojima se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu te u privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga odobri i Dom naroda Parlamenta FBiH.

UGROŽENA RADNA MJESTA

Protiv ovog zakona ugostitelji negoduju, zdravstvena struka podržava, građani su podijeljeni, dok ekonomski analitičari alarmiraju, jer će novi zakon ugroziti hiljade radnih mjesta u Federaciji BiH.

“Slobodna Bosna” je istražila da li je ovaj zakon dobar ili ne i može li zabrana pušenja zaista izazvati ekonomske posljedice.

Ekonomisti kažu “da”. Profesorica Svetlana Cenić za “SB” podsjeća da je pad prometa ugostiteljima u četvrtom kvartalu 2020. godine bio 47 posto, a prihodi od smještaja 62 posto.

Svetlana Cenić kaže da naravno da pušenje treba zabraniti u svim institucijama, službenim prostorijama, prijevozu, ali da je ugostiteljskim objektima trebalo ostaviti opciju ko će dozvoliti pušenje, s tim da stvori adekvatne uslove i dobije dozvolu.

“Pogledati susedstvo, pogledati Nemačku, Veliku Britaniju i da ne nabrajam, gde postoje ugostiteljski objekti gde je dozvoljeno pušenje, ali s ispunjenim uslovima i dozvolom”, kaže Cenić.

UGOSTITELJI NA KOLJENIMA

Treba napomenuti i da je, prema podacima prije pandemije, zvaničan broj registrovanih zaposlenih u FBiH bio oko 28.000 u ugostiteljstvu i turizmu, a prema posljednjim izvještajima, najveći pad prihoda i broja zaposlenih je upravo bio tu gdje je i najniža prosječna plata od 554 KM.

Nadalje, Cenićka se pita šta ćemo s nargila barovima.

“S njima niko ne ide u debatu. Od straha ili povezanosti. Sva sreća da ide leto, a i turistička sezona i radit će bašte, ko ih ima, do jeseni može zaraditi za bolju ventilaciju i zahtev nadležnima da izvrše uvid i daju dozvolu, tako da imamo i jedno i drugo i da se bira pušački ili nepušački lokal.”

Na kraju, kaže, ako predlaže neka, po njoj razumna rješenja za prijelazni period, ne znači da zagovara trovanje, a nije ni na platnom spisku duhanske industrije, a ni ugostitelja.

“Ko to kaže, tražit ću da uporedimo izvode s bankovnog računa pa da vidimo ko koga plaća i zašto.”

Ugostitelji su na koljenima, ne znaju kako dalje iako su ranije govorili o nemogućnosti provođenja jednog ovakvog zakona, naročito u objektima gdje se služe nargile.

Oni su napomenuli da je u ovakvim objektima samo u FBiH zaposleno više od 2.000 radnika u 300 takvih objekata.

E. Ko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...