ADVOKAT IFET FERAGET: "U slučaju smrti Dženana Memića 'nešto ne štima', a to tužilac..."

Optuženi i osumnjičeni, kako je rekao Feraget, imaju pravo da lažu ili da se brane šutnjom, ali…

  • Društvo

  • 21. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 0

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, izjavio je nakon ročišta policajcu Josipu Bariću kako sve odbrane tonu dublje i dublje. Rekao je, također, da bi se istraga trebala proširiti i na sudije, sudske vještake, a poručio je kako "i Dalida Burzić mora doći na red".

“Kako vrijeme odmiče, rekao bih sve odbrane dublje tonu. Bolje je braniti nekada čovjeka šutnjom. Zar nije čudno da neko prijavljuje Barića zbog davanja dvije različite izjave? Ako je Barić izjavu dao 9. februara, a drugu 10. marta, kada je saslušavan kao svjedok. Prvi put je rekao da mu je Alisa (Mutap) rekla: 'Auto nas je udario velikom brzinom'”, rekao je Feraget.

Potom je novinare podsjetio da Dalida Burzić 7. marta donosi naredbu da se provodi istraga zbog ubistva Dženana Memića.

“A Barić 10. marta govori da, osim što ih je udario auto, ona im je rekla da ih je možda neko i napao”, poručio je Feraget.

“I Dalida Burzić mora doći na red”, rekao je nakon ročišta pred Sudom BiH.

Feraget: Da li se ovdje brani Barić ili neko drugi?

Optuženi i osumnjičeni, kako je rekao Feraget, imaju pravo da lažu ili da se brane šutnjom, ali…

“Nemaju pravo da sudjeluju u grupi za organizovani kriminal, jer vam je neko rekao da priznate nešto što se nije desilo. Takav optuženi mora biti svjedok u ovom predmetu. Isto tako, neko ko je lažno svjedočio, ovdje mora biti optuženi”, naveo je advokat Feraget.

“Tužilac koji je donio odluku da Barić ne treba biti procesuiran će biti procesuiran. Ne možete se braniti odlukom tužioca koji je i sam bio dio grupe koja je optužena za organizovani kriminal”, dodao je Feraget u izjavi za medije, rekavši kako i sudije Vrhovnog suda trebaju biti procesuirane, kao i to da se ova istraga mora proširiti na sudske vještake.

“Da li se ovdje brani Josip Barić ili neko ko tek treba doći na optuženičku klupu? Vrlo je mučno šest godina slušati priče kako treba ispoštovati odluke sudova, a nigdje u zakonu ne piše da tužilac koji vodi lažnu istragu i podiže lažnu optužnicu, neće biti procesuiran dok se istraga ne završi”, kazao je Feraget.

“Nešto ne štima”

Također, Feraget je rekao da je Barić kao osumnjičeni rekao tužiocu da u slučaju smrti Dženana Memića “nešto ne štima”, a da to tužilac tada nije zapisao u zabilješci.

“Neko mu je rekao – to sada ne piše.”

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je prema Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora za još 30 dana za osumnjičenog Josipa Barića (1963.), koji je pod istragom u predmetu u kojem postupa Tužilaštvo BiH, a odnosi se na stradanje Dženana Memića u februaru 2016. godine.

Podsjetimo, mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni, boraveći na slobodi, mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog okolnosti u kojim bi puštanje na slobodu osumnjičenog izazvalo uznemirenje javnosti i građana, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...