SVI OVO RADIMO, A JAKO JE ŠTETNO: Evo zašto ne smijete dozvoliti da voda za kafu dvaput proključa

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

  • Zdravlje

  • 06. Jul. 2021  

  • 0

Kada u žurbi stavimo vodu za kafu ili čaj često nam se dogodi da se sjetimo tek kada je gotovo sva voda uvjerila. Većina samo dolije novu vodu u već proključalu i zakuha kafu.

Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je se moramo što prije riješiti.

Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primjeru kalcijuma koji na ovaj način stvara kamenac. Istraživavanja pokazuju da se duplim kuhanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Voda koja je dugo vrila sadrži i veliku količinu nitrata koji se, kada se duže vrijeme izlože visokoj temperaturi, pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni, prenosi Hayat.

Zato sljedeći put kada vam se dogodi da vam voda suviše dugo ključa, ne budite lijenji, te sipajte novu vodu kako biste sačuvali zdravlje.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...