ČUVA ZDRAVLJE OČIJU, REGULIRA PROBAVU, SNAŽAN JE ANTIOKSIDANS…: Upoznajte čudesna svojstva namirnice koja je zaštitni znak ljeta

S obzirom na to da 90-95 posto njezinog sastava čini voda, idealno je voće za hidrataciju tokom vrućih ljetnih dana.

  • Zdravlje

  • 22. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 0

Dinja (lat. Cucumis melo) jedna je od onih namirnica koje su zaštitni znak ljeta.

Iako se, isto kao i lubenica, smatra voćem, dinja je, zapravo, povrće iz porodice tikvovki.

Smatra se da potječe iz Azije, gdje je bila poznata još 1.000 godina prije nove ere, a na naše prostore donijeli su je moreplovci iz Afrike.

Iako se za konzumaciju preferira sočno meso dinje, u nekim narodima Južne Amerike i Azije najcjenjenije su koštice, koje se konzumiraju kao grickalice.

S obzirom na to da 90-95 posto njezinog sastava čini voda, idealno je voće za hidrataciju tokom vrućih ljetnih dana.

Sjemenke, koje su, također, jestive, sadrže proteine, vlakna i omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline.


Ljekovito djelovanje dinje
 

Štiti zdravlje očiju
 

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju – beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin.

Zeaksantin je važan karotenoid koji se apsorbira u retinu oka, gdje djeluje antioksidativno i kao UV zaštita.

Nekoliko studija je pokazalo da karotenoidi usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu koji vodi do makularne degeneracije (bolest centralnog dijela mrežnice koja se obično javlja kod starijih osoba).

S obzirom na to da su brojne studije ukazale kako ozbiljan nedostatak vitamina A i C može dovesti do glaukoma i makularne degeneracije, pa čak i do sljepila, dinja je odličan izbor za sprečavanje ili usporavanje razvoja ovih poremećaja.


Smanjuje rizik od astme
 

Rizici razvijanja astme niži su kod ljudi koji konzumiraju veće količine određenih nutrijenata.

Jedan od njih je i beta karoten, pronađen u žutom i narandžastom voću, poput dinje, bundeve, mrkve i zelenog lisnatog povrća, poput špinata i kelja.

Vitamin C također je važan nutrijent koji štiti od astme, pomaže protiv gubitka kisika te smanjuje rizik od alergijskih reakcija, a dinja ga sadrži u velikim količinama.
 

Regulira krvni pritisak
 

Dinja sadrži vlakna, kalij, vitamin C i kolin koji podupiru zdravlje srca.

Konzumacija hrane bogate kalijem pomaže u regulaciji nivoa natrija, što je važno kod tretmana visokog pritiska.

Kalij pomaže organizmu u oslobađanju viška natrija i tako smanjuje povišen krvni pritisak.

Kalij je potreban i za reguliranje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a također igra važnu ulogu u prijenosu električnih impulsa do srca.

Unos kalija povezan je i sa smanjenim rizikom od kapi i gubitka mišićne mase. Ovaj mineral čuva gustoću kostiju te sprečava nastanak bubrežnih kamenaca.
 

Štiti od raka
 

Dinja je bogat izvor antioksidansa koji igraju zaštitnu ulogu u očuvanju zdravih ćelija tijela od oštećenja i upala koje mogu dovesti do raka.

Tako su mnoge studije došle do zaključka da dinje mogu biti korisne u prevenciji raka crijeva, prostate, dojke, endometrija, pluća i raka gušterače.

Spojevi iz dinje kukurbitacini više puta su pokazali antikancerogeno djelovanje tokom istraživanja.

Njihovo djelovanje je variralo od smanjivanja širenja raka i samouništenja ćelija do potpunog zaustavljanja ćelijskog ciklusa kod ćelija raka.
 

Regulira probavu
 

Dinja spada u lako probavljivu hranu i preporučuje se jesti na prazan želudac te prije nekog drugog obroka.

Dobar je izbor i za one osjetljivog želuca, jer sadrži enzime te ne troši energiju organizma na probavljanje hrane.

Zbog obilja vlakana i vode, prevenira zatvor i pomaže u regulaciji probave, zdravlje probavnog trakta i izbacivanje toksina iz crijeva.
 

Djeluje protuupalno


Kolin je važan nutrijent u dinji koji pomaže boljem snu, učenju i memoriji.

Također je bitan i za održavanje elastičnosti ćelijskih membrana, za transmisiju nervnih impulsa, iskorištavanje masti i smanjivanje hroničnih upala.

Redovno konzumiranje dinje pomaže u smanjenju oksidativnog stresa te tako smanjuje upalne procese koji mogu dovesti do razvoja artritisa.

Upale u tijelu povezuju se i s nastankom metaboličkog sindroma koji označava grupu metaboličkih poremećaja.

Ovi poremećaji se očituju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha (abdominalna ili centralna pretilost), visok nivo holesterola i povišen krvni pritisak.

Istraživanja su pokazala da su žene koje su konzumirale 350 grama voća na dan, imale znatno niži rizik od razvijanja ovog sindroma.

Studija je uključivala dinju, jabuke, grožđe, lubenicu i banane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...