KLASIK-FANTASTIK: Danas pravimo zapečene paprike punjene krompirom i rižom, nema im ravnih (VIDEO)

Naš današnji obrok gotov je za sat vremena, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 22. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 0

SASTOJCI

1 kg krompira

2 glavice luka

3 mrkve

5-6 manjih paprika

3 paradajza

100 g riže dugog zrna i 300 ml vode

250 g kiselog vrhnja i 250 ml vrhnja za kuhanje (za punjenje)

100 ml vode

150 g kiselog vrhnja i 250 ml vrhnja za kuhanje (za preljev)

so, biber

PRIPREMA

Ogulite i operite krompir i mrkvu. Ogulite luk, izdubite i očistite paprike i operite ih. Povrće izrežite na što sitnije kockice. Po želji krompir i mrkvu možete usitniti i pomoću rende/ribeža.

Operite rižu pa je skupa s vodom i pola kašičice soli prokuhajte. Smanjite vatru, stavite poklopac i kuhajte rižu tako 15-20 minuta dok ne upije svu vodu i ne omekša.

U velikoj i dubokoj tavi zagrijte ulje ili maslac pa prodinstajte kockice luka. Dodajte kockice mrkve, a zatim i krompira. Na kraju umiješajte kockice paradajza i dinstajte sve 10-15 minuta. Povrće ne mora biti potpuno skuhano, jer će se svakako još peći u rerni.

Tavu maknite s vatre i umiješajte rižu. Pomiješajte kiselo vrhnje i vrhnje za kuhanje (mjeru za punjenje) pa prelijte preko prodinstanog povrća. Sve skupa pomiješajte pa začinite solju i biberom.

Pripremite tepsiju i pomastite je. Punite paprike smjesom od povrća i slažite ih u tepsiju. Ostat će vam dosta punjenja koje rasporedite po paprikama. Sve pospite sa 100 ml vode i prekrijte tepsiju alu-folijom.

Paprike pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni gornji/donji grijači oko 30 minuta. Sklonite foliju pa pecite još 20 minuta. Nakon tog vremena, paprike prelijte mješavinom vrhnja i pecite još 20-30 minuta.

Servirajte uz sezonsku salatu.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...