SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA I ECDC UPOZORAVAJU: Delta soj koronavirusa dominira u velikim dijelovima Evrope, brzo se širi među…

Delta varijanta već je otkrivena u gotovo svim evropskim zemljama i nastavit će se širiti i potiskivati ​​druge varijante, osim ako se ne pojavi novi virus.

  • Svijet

  • 23. Jul. 2021  

  • 0

Zaraznija delta varijanta koronavirusa sada dominira u velikim dijelovima Europe, objavili su Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Podaci prikupljeni između 28. juna i 11. jula pokazuju da je delta varijanta dominanta u 19 od 28 zemalja s dovoljno informacija.

Prosječni udio analiziranih slučajeva zaraženih delta varijantom u ovih 19 zemalja iznosi 68.3 posto. Ranije dominantna alfa varijanta dosegla je udio od 22.3 posto.

Istovremeno, zdravstvene ustanove sa sjedištem u Kopenhagenu i Stockholmu skrenule su pažnju na potrebu ponovnog pojačavanja napora kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Brzi porast među mlađima 

Broj potvrđenih slučajeva porastao je u Evropi u svakom od posljednje četiri sedmice, s posebno brzim porastom među mlađim ljudima.

Delta varijanta već je otkrivena u gotovo svim evropskim zemljama i nastavit će se širiti i potiskivati ​​druge varijante, osim ako se ne pojavi novi virus.

Prema trenutnim trendovima, sljedećih će mjeseci to postati dominantna varijanta koronavirusa u svijetu.

"Mi smo daleko od završetka pandemije i nažalost u mnogim zemljama naše regije bilježimo značajan porast slučajeva povezanih sa širenjem vrlo prenosive delta varijante", rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge.

"Dobra je vijest da podaci jasno pokazuju da primanje pune serije vakcina znatno smanjuje rizik od teške bolesti i smrti. Kad ih se na to poziva, ljudi bi se trebali vakcinisati", rekao je direktor WHO-a za Europu, javlja Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...