IZABRANA NAJBOLJA PIZZA NA SVIJETU: Zamislite, nije iz Italije, nadmašili su ih...

Najboljom pizzom na svijetu u okviru renomiranog izbora "50toppizza" sa sjedištem u Italiji proglašena je picerija "Pepe" u Parizu.

  • Gastro

  • 02. Avg. 2021  02. Avg. 2021

  • 2

U "ratu" dviju kuhinja, francuska je odnijela važnu pobjedu. Najbolja pizza na svijetu nalazi se u Parizu. Za utjehu Italijanima je da iza nje ipak stoji jedan Napuljanin, Đuzepe Pepe Kutraro.

Japanci mahom odnose nagrade za najbolji viski, "Mars", "Nikka", "Suntory" stali su rame uz rame sa škotskim velikanima, kubanske cigare već nekoliko godina ustupile su na takmičenjima duhanski pijedestal nikaragvanskom proizvođaču "My Father Le Bijou" (osnovan 1922. godine). Dolina Nape u vinskim izborima nerijetko pobjeđuje Bordo, a isti slučaj je i sa pizzom. Da li su se rodonačelnici delicija opustili ili se drugi, bez prethodnog statusa i tradicije, više trude, ostaje pitanje.

Uglavnom, za najbolju pizzu više ne morate da idete put Italije, a to saznanje nije od jučer, piše N1.

Najboljom pizzom na svijetu u okviru renomiranog izbora "50toppizza" sa sjedištem u Italiji proglašena je picerija "Pepe" u Parizu. Lovorike je ponio Đuzepe Kutraro, čiji je nadimak, ujedno, i naziv ove picerije.

Nagrada žirija, na čijem se čelu nalaze iskusni gastronomi i hedonisti Lučano Pinjataro, Albert Sapere i Barbara Guera, nije došla slučajno. Naime, Đuzepe je 2019. godine na svjetskom takmičenju za najbolju pizzu u Napulju odnio prvo mesto u kategoriji „najbolja savremena pizza“ (broj učesnika bio je ograničen na pažljivo odabranih 1.000 picerija širom svijeta).

Zanimljivo je da on taj dan nije bio prisutan, jer je završio na infuziji zbog stomačnih problema i stresa dan prije.

Napuljanin je nakon ove pobjede odlučio da sa „pizzom u koferu“ u Parizu pokrene svoj brend.

Njegov restoran otvoren je prošlog decembra, a kako se 2020. godine, zbog dobro poznatih razloga, nije održala nijedna eminentna manifestacija koja se ticala rangiranja pizza, možemo slobodno da konstatujemo da će Pepe skoro tri godine biti krunisani kralj pizze! Kakva čast za njega, ali i Pariz, koji je u vječnom ratu dviju kuhinja Italijanima „dao gol u gostima“.

Pepeov put ka najboljoj pizzi dugo je trajao. Godinama je radio za korporaciju "Big Mamma", u restoranima "Popolare", "Pink Mamma", "Mamma Primi".

Specijalizovao se na savremenim pizzama i receptima, koji na tradicionalne osnove dodaju duhove i okuse novih vremena. A kako to u praksi izgleda, o tome najbolje svjedoči pizza pobjednica, koju on jednostavno zove “champion du monde” (svjetski šampion).

Pobjednička pizza sastoji se od dvogodišnje "Parma" šunke, koja nije preslana, a okupana je u sosu od žutog paradajza, koji je, inače, slađi od crvenog, sireva provalon i mocarela di bufala, pečenih badema i organskog džema od smokve. I, naravno, tijesta, s kojim je počeo opsesivno da se bavi.

Veliku pažnju Pepe usmjerava ka posebnoj tehnici miješanja tijesta (koristi specijalno brašno "Nuvola", naručeno iz posebnog napuljskog mlina), ali i rigoroznom poštovanju redoslijeda miješanja sastojaka, za koji on ima posebnu tajnu. Njegove pizze imaju velike hrskave rubove, a tekstura je toliko delikatna da bi mogla da se siječe makazama.

Autentični restoran s otvorenom kuhinjom i tradicionalnom peći za pizze nalazi se u dijelu grada Saint Blaise, pariskom 20. aronodismanu, i uvijek je pun, svih 56 mjesta unutra ili 48 napolju u toku ljetne sezone. Ova lokacija, koja se nalazi na ćošku ulica Banjole i San Blaise, ima pogled na predivnu crkvu Saint-Germain de Charonne, čija je gradnja počela u davnom 12. stoljeću.

Na meniju se nalazi i pizza „Kraljica Tartufo“, sa Terra San Pietrese kremom od tartufa, Fior di latte mocarelom (klasična mocarela, nazvana cvijet mlijeka), pržene pečurke, svježa straćatela iz Pulje, prženi lješnici i ljetni tartufi, kojima je ova pizza i omaž. Uz ovu pizzu slobodno poručite i neki koktel, poput „Basilicuma“, s džinom, limunom i bosiljkom, ili neko od točenih napuljskih piva.

Na takmičenju je, inače, drugu nagradu osvojila picerija "Via Toledo" iz Beča, dok se na trećem mjestu nalazi "Fratelli Figurato" iz Madrida.

Kada je naš region u pitanju, u top pedeset pizza ponovo se našla beogradska picerija "Majstor i Margarita", koja je napredovala i nalazi se na zavidnom 43. mjestu (treba imati u vidu koliko picerija na svijetu je svojim okusima konkurisalo). Zagrebačka picerija "Franko’s" je na 47. mestu, a ljubljanska "Verace" na visokom 35. mjestu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...