STRUČNJACI POPISALI: Ovo je super zdrava hrana koju bismo trebali jesti svaki dan

Jaja su savršen i pristupačan izvor jako kvalitetnih proteina. Bogata su vitaminima i mineralima. Nedavna istraživanja zaključila su da jedenje jaja u umjerenim količinama ne povisuje kolesterol.

  • Zdravlje

  • 19. Avg. 2021  

  • 0

Voće, povrće, nemasni proteini, orašasti plodovi i sjemenke više su od ukusne hrane. Da bi tijelo normalno funkcioniralo, potrebna mu je neprerađena, cjelovita hrana puna hranjivih tvari i vlakana.

Zato su stručnjaci popisali nekoliko super zdravih namirnica koje bismo trebali unositi češće i u većim količinama. Ako ih ne jedete, pokušajte svaku sedmicu uključiti jednu novu u svoje obroke i polako obogaćujte svoj jelovnik.

Bobičasto voće

Redovno jedenje bobičastog voća povezuje se s mršavljenje, boljom funkcijom mozga i smanjenim krvnim tlakom. Studije su pokazale da jedenje samo jedne šalice borovnica u danu može povisiti nivo dobrog LDL kolesterola u našoj krvi. Jagode su bogate vitaminom C i smanjuju rizik od kroničnih stanja, uključujući bolesti srca i raka.

Jaja

Jaja su savršen i pristupačan izvor jako kvalitetnih proteina. Bogata su vitaminima i mineralima. Nedavna istraživanja zaključila su da jedenje jaja u umjerenim količinama ne povisuje kolesterol.

 

Avokado

Šalica narezanog avokada ima 240 kalorija, 10 grama vlakana i 21 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E.

Banana

Banane obiluju kalijem i vlaknima, čine nas sitima i pomažu u mršavljenju.

Zeleno lisnato povrće

Malo kalorija, puno vlakana i hrpa nutrijenata, primjerice vitamina C? Sve se to nalazi u zelenom lisnatom povrću. Kelj, špinat i zelena salata odličan su izbor za sve koji žele kontrolirati glad i skinuti kilograme.

Masline

Masline su izvrstan izvor masnih kiselina, uključujući i poznate oleinske kiseline, koje se u velikim količinama nalaze i u maslinovom ulju.

Unos oleinske kiseline povezan je s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenu upalu i manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

Humus

Humus je popularan namaz od slanutka, tahinija, maslinovog ulja, češnjaka i limunovog soka. Možete ga jesti uz papriku ili krastavac.

Pileća prsa

Piletina je vrlo popularan izbor, a kad se konzumira bez kože, bogata je proteinima, a siromašna zasićenim mastima i kolesterolom.

Masna riba

Masnu ribu, primjerice losos, tunu, pastrvu, skušu, inćune ili srdele, treba konzumirati kao dio zdrave prehrane najmanje jednom do dva puta sedmično. Masna riba izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su ključne za zdravlje mozga. Riba također predstavlja izvrstan izvor vitamina B12 i joda. Losos je također jedan od rijetkih izvora D vitamina.

 

Tamna čokolada

Ako nakon večere žudite za slatkim, priuštite si kockicu do dvije tamne čokolade s postotkom kakaa iznad 70 posto, piše Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...