KILOGRAMI SE NEZAUSTAVLJIVO TOPE: Ukoliko vam se mršavljenje čini poput nemoguće misije, isprobajte ovu metodu…

Postoje prirodni sastojci za suzbijanje apetita, koji će vam pomoći da smanjite osjećaj gladi, da brže osjetite sitost te da se lakše oduprete slatkim zalogajima.

  • Zdravlje

  • 21. Avg. 2021  

  • 0

Ti prirodni supresanti apetita puno su zdraviji i sigurniji od pilula.

Oni djeluju tako da balansiraju razine grelina i leptina - hormona zaduženih za osjećaj gladi, a usto potiču lučenje hormona sreće serotonina i endorfina.

A kad smo sretni, imamo i puno manju želju za hranom.

Osim što reguliraju hormone gladi i smanjuju želju za brzom hranom i slatkišima, neke namirnice djeluju i tako da sagorijevaju masnoće te čuvaju zdravlje vaše štitnjače, koja utječe na želju za jelom.
 
Hrana bogata vlaknima


Želite li smanjiti potrebu za hranom, jedite povrće i voće bogato vlaknima, chia i lanene sjemenke, leću i druge mahunarke, poput graha.  

Jednom kada dospiju u vaš probavni sistem, vlakna se ne mogu odmah apsorbirati, već se napune vodom i nabubre.

Vlakna usporavaju probavu glukoze te produžavaju osjećaj sitosti.

Ekstrakt zelenog čaja


O moćnim antioksidativnim svojstvima zelenog čaja već se odavno zna. No njegov ekstrakt odličan je izbor i za suzbijanje apetita.

Katehini iz zelenog čaja, osim što djeluju antikancerogeno, smanjuju bujanje masnih stanica te ubrzavaju sagorijevanje masnoća, a samim time i znatno pridonose vitkosti.

Preporuka je 800-900 mg ekstrakta zelenog čaja na dan.

Začini


Začini poput kajenskog bibera, kurkume, đumbira, cimeta, klinčića i crnog bibera, normaliziraju razine glukoze u krvi, suzbijaju osjećaj gladi, smanjuju želju za slatkišima i poništavaju štetne učinke slobodnih radikala.

Ljute papričice izazivaju termogenezu, što znači da zagrijavaju tijelo i potiču sagorijevanje masnoća.

Samo kašikice kajenskog bibera može potaknuti metabolizam i dati poticaj organizmu da sagori dodatnih 10 kalorija.

Cimet, klinčić i đumbir, snižavaju razine šećera u krvi, što pomaže u kontroli apetita. 

Svi navedeni začini izuzetno su zdravi, djeluju protuupalno i siromašni su kalorijama, stoga što češće ih dodajte u svoje obroke, čajeve i sl.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...