ČETIRI GODINE AGONIJE: Roditelji djece iz Liplja kreću u pravnu borbu za bosanski jezik

"Ide sudski proces protiv pojedinaca u institucijama i protiv institucija koje krše Ustav. Dakle, pedagoški zavod i ministarstvo prosvjete, krši lični Ustav ovog entiteta", rekao je Husein Sačević, predsjednik Savjeta roditelja Liplja.

  • Društvo

  • 30. Sep. 2021  

  • 1

Niko od nadležnih sa državnog niti entitetskih nivoa nije se odazvao današnjem sastanku roditelja u Liplju, čija borba za pravo na bosanski jezik ne jenjava. Na današnjem sastanku sa predstavnicima međunarodnih organizacija izašli su sa novom odlukom - da pokrenu tužbe protiv odgovornih.

Četverogodišnja agonija, kažu, mora biti okončana. Tužbe protiv pojedinaca, ali i protiv institucija će biti pokrenute.

"Mi smo danas odlučili da za mjesec dana imamo ponovo sastanak. Od danas će raditi pravni tim koji će nas zastupati. Podnijećemo tužbe", kazao je Hajrudin Okanović, roditelj.

"Ide sudski proces protiv pojedinaca u institucijama i protiv institucija koje krše Ustav. Dakle, pedagoški zavod i ministarstvo prosvjete, krši lični Ustav ovog entiteta", rekao je Husein Sačević, predsjednik Savjeta roditelja Liplja.

Bojkot nastave bi ponovo mogao biti na snazi, ukoliko do kraja septembra, do kada su dali rok Ministarstvu prosvjete RS, ne bude riješen problem izučavanja bosanskog jezika i upisa, kao takvog, u matične knjige.

"Rubrika ta, što je nekad bilo prazno a nama upisivana ocjena tu, ta rubrika prazna je jezik i moglo se upisati bilo šta, dok je do 2019,. upisivan bosanski jezik. Dolaskom novog direktora knjige su brisane, na učiteljice je vršen pritisak da upisuju "jezik bošnjaškog naroda", što su i učinile", tvrdi Husein Sačević.

"Kad je došlo vrijeme da upišemo u matičnu knjigu jezik, onda je došla naredba da moramo upisati jezik bošnjačkog naroda, jer je u cetralnu školu dolazila inspekcija prošle godine  i rekli su da u knjizi mora biti naziv jezika, a pošto oni u dokumentima nemaju na osnovu čega nam dati dopuštenje da napišemo bosanski jezik, onda, kao i ostale koleginice iz područnih škola, i ja sam morala upisati jezik bošnjačkog naroda. Samo se piše u dokumentaciji "jezik bošnjačkog naroda", a naša djeca rade po planu i programu iz Federacije, dakle - bosanski jezik i književnost", pojašnjava Senada Habeš, učiteljica područne škole u Liplju.

"Obzirom da sam ja i roditelj to je vrlo teško objasniti. Kada mene moj sin pita -"zašto 'jezik bošnjačkog naroda' ?- Ja ne znam da mu odgovorim zašto jezik bošnjačkog naroda. On meni kaže: "Mama, ti nama pričaš o bosanskom jeziku, a oni kažu -"jezik bošnjačkog naroda" . I onda se ja nađem u situaciji da ne znam objasniti", priča Anela Bezibegović, učiteljica područne škole u Liplju.

Reklo bi se da objasniti teško ko zna - te će najavljuju - odgovor potražiti od visokog predstavnika.

"Njegove mogućnosti u ovoj državi su velike, ako je mogao narediti održavanje sjednice Vijeća ministara, odrađeno je može onda i ovdje jednu ministricu da smijeni, pa sljedeća kad dođe da opet smijeni ili krivično goni", smatra Husein Sačević, predsjednik Savjeta roditelja Liplja.

Roditelji već četiri godine od škole traže pisanu Odluku resornog ministarstva u kojoj se sa obrazloženjem navodi zašto se djeci ne može upisivati u dokumente predmet Bosanski jezik, nego "jezik bošnjačkog naroda".

(Federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...